Міжпарламентська асамблея України, Польщі, Литви засудила дії РФ на Донбасі.

 

Міжпарламентська асамблея Україна–Польща–Литва різко засудила незаконні вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

 

Про це йдеться у резолюції, ухваленій на 9-му засіданні міжпарламентської асамблеї у вівторок у Вільнюсі, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Асамблея членів Верховної Ради України, Сейму Литви, Сейму та Сенату Польщі... різко засуджує так звані вибори, організовані Російською Федерацією на порушення "мінських угод" на тимчасово окупованих українських територіях Донецької та Луганської областей, і відмовляється визнавати їхні результати", – наголосили делеґації парламентів.

 

Міжпарламентська асамблея Україна–Польща–Литва закликала країни – члени ЄС та "Великої сімки" запровадити санкції проти російських морських портів в Азовському морі у відповідь на незаконну співпрацю з морськими портами на території тимчасово окупованого Криму.

 

Представники парламентів також засудили ескалацію військового конфлікту в Україні з боку Російської Федерації та мілітаризацію Азовського моря.

 

Крім того, міжпарламентська асамблея трьох країни закликала країни Євросоюзу пролонгувати санкції з шести місяців до року проти Російської Федерації, доки Москва повністю не виконає "мінські домовленості", а територіальну цілісність України не буде відновлено.

 

Також, згідно з резолюцією, парламентська асамблея закликала країни ЄС розглянути можливість посилення санкцій проти РФ у разі продовження ескалації на сході України.

 

Що ж до інших ініціатив, то міжпарламентська асамблея розширила кількість своїх комітетів до чотирьох, підтримавши створення комітету з питань безпеки.

 

"70% наших дискусій, рішень стосується безпеки. Я вітаю цю ініціативу. Це посилить і надасть темпу нашій роботі в Міжпарламентській асамблеї", – прокоментував Голова ВР Андрій Парубій.

 

Дотепер у рамках міжпарламентської асамблеї діяло три комітети: з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; торгівлі та економічного розвитку, регіонального та місцевого співробітництва; неурядової та культурної співпраці.

 

13.11.2018