В Австралії заарештували трускавкову терористку, що запихала голки в ягоди.

 

Історія почалася 9 вересня ц.р., коли Джошуа Ґейн опублікував у фейсбуці попередження: люди, вважайте, мій товариш купив у Woolworths трускавки від Berry Obsessions, й у кількох із них виявилися обламані швейні голки; з гострим болем шлунка він у лікарні.

 

 

Спочатку запідозрили дифамаційну гру конкурентів, але через кілька днів голку в трускавці виявила семирічна дівчинка, надкусивши ягоду; потім з'явилося повідомлення, що хтось виявив голку в ягоді, коли розрізав її навпіл, ще інші знайшли голку в умивальнику, помивши трускавки. Потім якась жінка виявила голку в купленому в сіднейському супермаркеті яблуці; в той же час у банані знайшли металеві предмети, але вже не голки. В цілому голки виявили у харчовій продукції 86 фірм.

 

Пізніше голки в трускавках почали знаходити у всіх інших штатах Австралії. Всього поліція отримала біля двохсот таких повідомлень, більшість із них підтвердилися, хоча не бракувало і фейків.

 

У країні почалася паніка, нарід перестав купувати трускавки, збитки сягнули ста мільйонів доларів США. Оптові ціни на трускавки впали на 50-60%. Виробники ягід тоннами нищили продукцію, у соцмережах запустили хештег #SmashAStrawb із закликом не відмовлятися від трускавок і підтримати вітчизняного виробника.

 

 

Мережа Woolworths перестала продавати не тільки трускавки, а й голки. Влада штатів Квінсленд і Західна Австралія оголосила нагороду в 100 тисяч доларів за інформацію про «продуктового терориста». Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що за ступенем небезпеки «продуктовий тероризм» можна порівняти зі зберіганням дитячої порнографії та фінансуванням тероризму. 20 вересня в країні посилили покарання за умисне пошкодження продуктів, збільшивши термін тюремного ув'язнення за такі злочини з 10 до 15 років. Поліція попередила, що за фейкові повідомлення теж можуть притягнути до відповідальності.

 

 

Й ось нарешті в Австралії заарештували зловмисника. Це Мі Ут Чинь,  50-річна уродженка В'єтнаму, яка двадцять років тому на човні добралася до Австралії. До недавнього часу вона працювала контролером на одній із трускавкових ферм штату Квінсленд — за даними видання The Courier Mail, йдеться про бренди «Berry Licious» і «Berry Obsession». Саме в їхніх ягодах на початку вересня були виявлені перші голки.

 

Тепер жінці загрожує до 10 років позбавлення волі. Суд відмовився відпустити її під заставу — в тому числі з побоювання, що їй захочуть помститися.

 

За версією слідства, Мі Ут Чинь засовувала голки в ягоди, щоби нашкодити компанії, на яку вона працювала. Жінка каже, що хотіла знищити і розорити її — ніби за зле ставлення до неї співробітників. Голки в ягоди вона запихала протягом трьох днів (з 2 по 5 вересня), але згодом у неї з'явилися послідовники: одного з них знайшли ще 19 вересня. Ця версія пояснює, чому голки були в трускавках не тільки згаданих брендів, а й у продукції інших виробників, а також у яблуках, бананах і манго.

 

12.11.2018