Україна через суд заблокувала гроші «Північних потоків».

Згідно з рішенням суду, компанії-власники трансбалтійських газогонів не зможуть переказувати кошти «Газпрому», допоки не буде погашено борг перед Україною.

 

 

Суд у Швейцарії заборонив компаніям Nord Stream AG (власник газогону «Північний потік») і Nord Stream 2 AG (оператор будівництва газогону «Північний потік-2») здійснювати будь-які виплати «Газпрому». Про це російська компанія повідомила в п'ятницю, 9 листопада, в проспекті до випуску єврооблігацій.

 

Рішення ухвалено як тимчасовий забезпечувальний захід за позовом української компанії «Нафтогаз». «Згідно з вердиктом судового рішення, всі виплати від цих компаній "Газпрому" скеровуються швейцарським судовим приставам», – йдеться в документі, який цитує інформаційне агентство РБК.

 

Гроші стягуються в рамках виконання рішень Стокгольмського арбітражу, ухвалених в грудні 2017-го  і лютому 2018 років за суперечкою між «Нафтогазом» і «Газпромом» щодо умов постачання газу з Росії і його транзиту до Європейської Унії через Україну. Тоді арбітри задовольнили вимоги «Нафтогазу» про компенсації за недопостачу «Газпромом» обсягів транзиту на $4,63 млрд. У той же час суд підтвердив борг української монополії перед російською компанією за поставки газу в 2013-2014 роках на суму $2 млрд. Таким чином, з урахуванням взаємного погашення частини вимог, «Газпром» повинен виплатити Україні $2,56 млрд.

 

Судовий процес проходив у Швейцарії, бо саме у швейцарському кантоні Цуґ зареєстровано Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. «Газпром», своєю чергою, заявив, що має намір оскаржити це рішення у вищій судовій інстанції Швейцарії.

 

Тим часом у Європі з червня цього року відбуваються арешти активів російської компанії на виконання лютневого рішення Стокгольмського арбітражу. Зокрема, повідомляли про арешт активів «Газпрому» в Нідерландах і Швейцарії. У серпні українська компанія розповіла про арешт частки «Газпрому» в капіталі Blue Stream Pipeline Company.

10.11.2018