Меркель: Я трактую Nord Stream 2 менш критично, ніж Україна.

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час свого візиту до України підтвердила відданість проектові Nord Stream 2.

 

Про це Меркель заявила під час зустрічі з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, повідомила "Німецька хвиля".

 

 

Канцлер ФРН сказала, що розглядає цей проект не так критично, як його сприймають в Україні.

 

"Я виступаю за те, щоб були гарантії для України, щоб Україна зберегла свою транзитну роль. Ці переговори ведуть з Росією... Ми хочемо, щоб Україна залишилася важливою транзитною країною", – зазначила Меркель.

 

Вона додала, що хоче бачити Україну "партнером стосовно транзиту".

 

Химерно, та на зустрічах із Меркель високопосадовці питання "Північного потоку", власне, уникали. "Журналістів здивувало, що ані під час брифінгу з Порошенком, ані на зустрічі з Гройсманом не йшлося про таку болючу для України тему, як побудова газогону "Північний потік-2" в обхід України. Спитати про це через напружений графік зустрічей можливостей не було. І лише спікер Верховної Ради Андрій Парубій поставив під час розмови з Меркель це питання руба", – пише "Німецька хвиля".

 

 

"Будівництво «Північного потоку-2» може нести розбалансування і ризик у питаннях енергетичної безпеки України і всього євроатлантичного простору... Ми на собі неодноразово відчували енергетичний шантаж Росії. Тому ми знаємо, як Росія намагається використовувати енергетику як вплив на політичні процеси держави, і тому закликаємо до розуміння нашої позиції".

Андрій Парубій на зустрічі з Ангелою Меркель

 

Під час свого візиту до України Анґела Меркель зустрілася з Президентом Петром Порошенком, головою уряду Володимиром Гройсманом, спікером Верховної Ради та керівниками фракцій, із представниками громадянського суспільства, мала зустріч зі студентами Київського університету ім. Шевченка.

 

02.11.2018