У Львові презентували посібник для роботи з архівами радянських спецслужб.

 

У Львові в музеї «Тюрма на Лонцького» Центр досліджень визвольного руху презентував посібник «Архіви КҐБ для медіа», передає Радіо Свобода.

 

У книжці розповідається, з чого потрібно розпочинати архівний пошук, як читати документи Комітету державної безпеки часів СРСР (КДБ, російське скорочення «КГБ»), зокрема різновиди справ, типові фальсифікації, як архівні документи можуть долати «фейки», дезінформацію та пропаганду.

 

Автори книжки радять читати архівно-слідчі справи критично, адже в них є навмисні перекручування, бо рукописний і машинописний варіанти протоколу допиту іноді суттєво різняться між собою змістом, протоколи можуть бути по-різному датовані.

 

«Архіви КДБ у регіонах і Києві зберігають багато інформації. Це відомості від звичайної родинної історії до даних про героїв, праведників, вбивць. Є багато вигадок і перекручувань, бо це інформація, яку збирала радянська спецслужба, у 95% вона збирала цю інформацію, щоб комусь зашкодити, когось засудити, розстріляти. Будь-яка інтимна інформація про людей проходила через сито спецслужб і видавалася у деформованому вигляді, і це важливо розуміти», – наголосив співавтор книжки історик Володимир Бірчак.

 

Посібник виданий у межах проекту «Deconstruction. Архіви КҐБ для медіа» завдяки підтримці посольства Чехії, програмі Transition та міністерства закордонних справ Нідерландів.

02.11.2018