Московський патріархат подав до Верховного суду три позови щодо Томосу.

 

Верховний суд отримав три позовні заяви від парафій та окремих священиків УПЦ МП щодо визнання протиправною та скасування постанови Верховної Ради про підтримку колективного звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу православній Церкві в Україні.

 

Про це йдеться у повідомленні ВС.

 

"Верховний суд розгляне кілька позовів до Верховної Ради України про визнання протиправною та скасування постанови від 19 квітня 2018 року «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православної Церкви в Україні». Станом на 30 жовтня 2018 року в провадженні суду є три таких позовних заяви від різних позивачів", – поінформували у Верховному суді.

 

"Дві з них будуть розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними матеріалами у строк, встановлений ст. 258 Кодексу адміністративного судочинства України, тобто не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі. Провадження в цих справах відкриті 8 та 9 жовтня ц.р. Ще одну справу призначено до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 27 листопада 2018 року", – зазначили у суді.

 

Серед позивачів – релігійна громада Української православної Церкви при храмі на ім'я Святителя Миколая Бердянської єпархії, Городницький Свято-Георгіївський чоловічий монастир, священик Гедеон (Юрій Харон), настоятель храму УПЦ МП, незаконно встановленого на території Десятинної церкви в Києві.

 

01.11.2018