В Індії відкрили найвищий у світі пам’ятник.

Відкриття проходило на тлі акцій протестів, учасники яких обурювалися надто високою вартістю статуї.

 

 

В Індії відкрили найвищу у світі статую: бронзовий монумент діячеві індійського національно-визвольного руху Сардарові Віллабхаї Пателю сягає 182 метрів, тобто він удвічі вищий за статую Свободи в Нью-Йорку. Велетенську скульптуру назвали «Статуя єдності», повідомляє британське видання The Guardian.

 

На церемонії відкриття був прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Саме з його ініціативи і зведено цей монумент. Таким чином Моді хотів створити противагу культу династії Неру-Ганді, яка має великий політичний вплив в Індії. 

 

Сардар Патель, котрого не особливо знають за межами країни, був першим міністром внутрішніх справ Індії з моменту її незалежності від Великої Британії. Йому вдалося об'єднати штати в єдину державу. Партія прем’єра Моді «Бхаратія джаната парті», яку часто характеризують як партію індуїстського націоналізму, використовує образ Пателя в своїй риториці. Індійський прем'єр Моді, як і Сардар Патель, – уродженці штату Гуджарат. 

 

Урочистий захід відкриття охороняли п’ять тисяч поліціянтів. Місцеві активісти провели акції протесту напередодні відкриття і під час урочистої церемонії. Вони критикують проект за високу вартість – 430 мільйонів доларів.

 

До цього найвищою статуєю світу була фігура «Будда Весняного Храму» в Китаї, її висота – 128 метрів.

31.10.2018