Польська інвазія ширить ся.

 

 

З Варшави доносять, що з рамени польського правительства ґенерал Пухальський має бути комісарем для відібраня військових кадрів і предметів в Галичинї.

 

Польські члени краєвого Видїлу вислали до варшавської  реґенційної ради письмо з чолобитнею і запевненям, що передадуть польському правительству — ludzi, instytucye i zasoby.

 

Польський мінїстер Ґломбінський відвідав в середу намісника ґрафа Гуйна і закомунїковав йому, що варшавське правительство вислано письмо до ґр. Андрашія з жаданєм, щоби утворено австрійську лїквідаційну комісію, яка порозуміла би би з польською комісією про як найскоршу передачу власти в польські руки.

 

Намісник ґр. Гуйн відповів, що він з Відня не одержав нїяких відомостей про се, анї нїяких вказівок і що він, як совісний і відвічальний урядник лишить ся на становиску, доки в краю не повстане сильна власть, яка забезпечить лад і спокій в краю і запобіжить надмірним національним борбам. — Впрочім, як Поляки не мають до нього довіри, то він готов сейчас уступити, (!!!) — Ґломбінський запевнив ґр. Ґуйна, що Поляки мають довірє до нього і зазначив, що доки Польща не обійме адмінїстрації в краю, то відвічальність за лад і спокій в краю тяжить виключно на австрійськім правительстві і його орґанах.

 

Польська лїквідаційна комісія видала приказ, щоби здержати перевіз через Галичину ріжних середників, походячих з України.

 

[Українське слово, 1 падолиста 1918]

01.11.1918