Польська преса про розрухи у східній Галичинї.

 

„Gazeta Codzienna“ приносить письмо з Коломийщини, в котрім доносить, що якісь українські аґітатори аґітують по селах, щоби „різано" Ляхів, палено двори, а тодї земля буде належати до народу. Дописувач сеї ґазети, доносить, що вже ширять ся пожари по польських дворах, а дїдичі є безсильні. Дописувач просить о поміч.

 

"Gazeta poranna" доносить з Кракова, що президія лїквідаційної комісії відбула конференцію, на якій вислухано реферату о революційній аґітації Українцїв в Галичинї. Українцї не перебирають в средствах і грозять різнею і рабунками. Цїлий большевицький рух, котрий дістав ся вже до Галичини є інспірований через Українцїв,

 

Кореспондент „Gazet-и porann-ої" доносить з Бродів, що там, прибуло богато большевицьких аґітаторів і українських шпіонів, акі мають за цїль ширити большевицький рух в цїлій східній Галичинї.

 

„Nowa Reforma" пише, що від якогось часу військова команда масово звільняє українських вояків зі східної Галичини, які з  фронту приходять домів уоружепі рушницями і револьверами і мають при собі много мунїцїї.

 

З Перемищини доносить „Gazeta codzienna", що українське селянство починає ся бунтували і грозити польській людности. Ситуація стає грізною. Поляки приготовують ся до оборони і є досить сильні, щоби залїзним пястуком відперти всякі „gwałty“.

 

З Черновець доносять, що на Буковинї зростає несупокій і що можна сподївати ся перерваня комунїкації.

 

„Gazeta poranna" подає будьто би за „Кіевською Мисл-єю", що два гуцульські полки машерують по лїнїї Станиславів-Перемишль на Львів, щоби розоружити там лєґіонерів і місто оголосити „російським". Сама „Gazeta poranna" називає се сплетнею.

 

Всї ті донесеня польської преси є неправдиві, а мають ту цїль, щоби до східної Галичини спровадити польське військо і при його помочи загорнути- східну Галичину під польське панованє. Оборопу українських народних прав називають вони "большевизмом" тому, щоби виправдатись. перед світом зі своїх дїл, які вони задумують примінити супроти українського народу. Бажаня Поляків викликати серед нашого народу розрухи, їм не удадуть ся. Український народ має другі середники — чим безплянова різня — для оборони своєї свободи і независимости.

 

 

[Українське слово, 1 падолиста 1918]

 

 

 

 

01.11.1918