ВІДЕНЬ, 30. жовтня. (Ткб.). На вчорайшій конференції клюбових голов палати послів, яке відбулося в присутності президента міністрів м-ра Ламмаша, президент палати послів д-р Ґрос порушив справу відложення засідання. По дискусії д-р Ґрос ствердив, що більша часть партії заявилася за відложеннєм вчорашного засідання до 12. падолиста.

 

По замкненню офіціального засідання конференції клюбових голов, забрав голос президент міністів д-р Ляммаш, який виявляючи свою програму запротестував проти закиду віроломства супроти Німеччини, вказуючи на те, що Німеччина знала від року, що Австрія тільки до якогось часу може вести війну, а саме доки на се позволить фінансове й господарське положення. Президент міністрів перестерігає перед самовільним уступованнєм військ з фронту, бо се викличе замішання в комунікації та припізнить поворот жовнірів. Правительство стоїть на становищі чисто демократичному, се проявилося також в цьому, що міністром краєвої оборони іменовано цивільного чоловіка. Правительство стоїть на становищі права усіх народів до самовизначення. Се право вповні признано, оконечні ухвали в сім напрямі западуть тоді, коли війска вернуть до вітчини та коли жовніри могти-муть виконувати всі горожанські права. Усі зарядження видані в межичасі, вважає правительство провізоричними.

 

Нові держави будуть заступлені в мирових переговорах і могти-муть свобідно вести переговори, можуть також вже тепер навязати негайно зносини з невтральними державами. Відтак вказує президент міністрів на завдання ліквідації що до фінансових тягарів і заявляє, що новоутворені держави мусіти-муть обняти спадщину по дотеперішній спільній державі. Вкінці заповів президент міністрів далеко йдучу політичну амнестію.

 

[Діло, 1 падолиста 1918]

01.11.1918