Важні документі до української, польської й литовської справи.

 

Берн, 29. Жовтня 1918.

 

Тутешній дневник „Der Bund“ з 20. с. м. доносить:

 

В часі свого побуту в монастирі в Айнзідельні відомий український патріот і історик ґр. Михайло Тишкевич відкрив у тамошній бібліотеці давні географічні карти, дуже важні для теперішніх часів. Це є Atlas Novus Гомана з 1716 р. й Atlas minor Вішера з 1735 р., які обіймають докладні карти України, Литви, Польщі й Фінляндії яко вільних і (суверенних) самостійних держав.

 

Айнзідельнська бібліотека має також цікаву етноґрафічну карту Австрії з 1856 р. Черніґа (Чеха). Бібліотеки в Льондоні й Парижі мають так само славні карти України Бопляна (1650), Пєрра Шевалє (1663) й инших неназваних авторів (Париж) (1713 і 1769).

 

Айнзідельнські карти стверджують приналежність Холмщини та Східної Галичини до Українців, історічну межу між Польщею й Литвою, приналежність Білоруси до Литви, доступ до моря для Литви й Польщі. Україна й Литва були ріжні держави, як Угорщина, Молдавія, Волохія або Фінляндія, а теперішна Росія була ще тільки великим князівствам (1735), бо Европа не признала царського титулу Петра Великою.

 

Українці висловлюють бажання, що простіша булаб це річ, колиб такі важні національні справи студійовано при помочи таких наукових джерел, а не висловлювано фантастичних думок.

 

[Діло, 31 жовтня 1918]

 

31.10.1918