Українська держава і ліквідаційний кабінет.

 

Відень, 28 жовтня 1918.

 

Покликання ліквідаційного кабінету Ляммаша порішене. Урядове оголошення має появитися нині.

 

Ляммаш перебирає кабінет Гуссарека тільки з двома змінами. Теку міністерства фінансів — замість Віннера — має обняти пос. проф. Редліх; уступає також міністер судівництва Шавер, на «кого місце Ляммяш думав покликати німецького посла Шгельцеля, одначе той відмовився, так, що сю теку мабуть обійме урядник.

 

Ціль кабінету Ліммаша: ліквідувати стару Австрію і передати правління правительствам національних держав, утворених на території старої Австрії.

 

На такий склад і на таку програму кабінету Ляммаша ми Українці можем згодитися, — одначе під двома дуже важними застереженнями.

 

Перше застереження — щоби в кабінет Ляммаша не війшов польський міністер для Галичини.

 

Цісарський маніфест про перебудову Австрії на союз національних держав зносить коронні краї, з окрема коронний край Галичину, яка має розпастися на національні теріторії польську й українську. Українська територія Східної Галичини разом з иншими українськими теріторіями Австро-Угорщини волею українського народу стала державою. З сього ясно, що коли нема коронного краю Галичини, коли нема польської державно-правної супремації над українським народом Східної Галичини, то не може, не сміє бути в ліквідаційнім кабінеті Ляммаша польського міністра для Галичини.

 

Усунення сього міністра є conditio sine qua non, щоб український нарід міг повірити, що кабінет Ляммаша справді думає зліквідувати польську державно-правну супремацію над українським народом і передати державну власть на українській території Галичини українському правительству.

 

Друге застереження відноситься до передачі власти українському правительству.

 

Мусить воно відбутися негайно й у властивій державно-правній формі.

 

В сій справі наше положення инакше ніж прим. Німцїв. Німці на своїй національній области мають і правно і фактично повноту державшої власти в своїх руках. Тут ходить тільки о форму: власть від старих органїв загально державних і краєвих має перейти на нові, на новоутворену власть німецької держави.

 

Не те в нас. Державна власть на території нашої держави знаходиться завдяки Австрії в чужих, ворожих нам руках. Обовязок ліквідаційного кабінету сей стан негайно усунути передаючи державну власть в Східній Галичині українській державі.

 

Ся передача мусить також відбутися у властивій державно-правній формі. Стара концепція про утворення українського коронного краю з українським намісником т. д.,—концепція видедукована з державно правного устрою старої Австрії -- пішла разом з старою Австрією в небуття.

 

На українських територіях Австро-Угорщини утворилася українська держава і сьому фактови утворення української держави мусять відповідати також державно-правна форма передачі власти. А саме: Тимчасовий парлямент української держава Українська Національна Рада повинна негайно покликати до життя український кабінет, зложений з ресортових міністрів у такім числі, якого вимагає правильне функціонування державного орґанізму і — по порозумінню з національними меншостями — з національних міністрів тих меншостей. Сей кабінет повинен одержати потвердження монарха і сьому кабінетови австрійський ліквідаційний кабінет Ляммаша повинен негайно передати державну власть на українській території Галичини й Буковини.

 

[Діло, 29 жовтня 1918]

29.10.1918