Комунїкат Української Національної Ради

 

I.

 

„Виконуюча Комісія“ Української Національної Ради“ у Відни ухвалила:

 

1) Українська Національна Рада має обняти управу українських областий в Галичинї.

 

2) Українська Національна Рада навяже взаємини з иншими Національними Радами задля управильненя спільних справ і в справі заключеня завішеня оружя.

 

3) Українська Національна Рада вести-ме мирові переговори самостійно.

 

4) Уконституованє Української Національної Роди слід нотифікувати українській державі і иншим державам.

 

II.

 

В неділю, 27. с. м. відбуло ся конститууюче засїданє делєґації „Української Національної Ради" у Львові під проводом віцепрезидента палати послів п. Юлїяна Романчука. Головою делєґації вибрано дра Костя Левицького, заступниками голови радника Ів. Кивелюка і д-ра Івана Макуха, скарбником дра Івана Курівця, контрольором радника двору Олександра Барвінського, а секретарями дра Володимира Бачинського і дра Осипа Назарука. Аж до виясненя справи участи українських соціял-демократів полишено для них одно місце в президії, як заступника голови делєґації.

 

Опісля обговорено справу орґанїзації і рішено видати потрібні інструкції та покликати негайно до житя повітових комісарів Української Національної Ради, вибраних делєґатами поодиноких громад полїтичного повіту з прибічними радами, як орґаном дорадчим і виконуючим для повітових комісарів; повітових комісарів затверджує Делєґація Української Національної Ради у Львові. В поодиноких громадах рішено покликати до житя громадських комісарів, вибраних громадськими зборами, а затверджених повітовим комісарем. До помочи громадським комісарям мають служити сільські прибічні ради, вибрані рівночасно на громадських зборах. Вкінци порушено справу наших урядників і їх поведеня на случай, коли би польська комісія лїквідаційна в Галичині хотїла насильна переняти в свої руки правительственні аґенди, чому всїми силами рішено спротивити ся. Аж до остаточного виясненя справи, наші урядники державні мають урядувати тимчасово як австрійські урядники. Врешті порушено справу утвореня Українського Уряду Господарського у Львові для области української, котрого задачею буде веденє справ, дотеперішного ц. к. Краєвого уряду господарського у Львові.

 

III.

 

Делєґація У. Н. Р. у Львові як виконавчий орґан У. Н. Р. заряджує:

 

1) Повітових орґанізаторів всїх повітів Галичини взиває ся явитись безумовно дня  1. падолиста с. р. (в пятницю) у Львові о год. 9. рано в малій салї „Народного Дому".

 

2) На день 6. листопада с. р. (середа) заряджує ся у  всїх полїтичних повітах Галичини Повітові орґанїзаційні збори для переведеня повітових і громадських організацій У.Н.Р.

 

Технїчне переведенє тих повітових зборів належить до теперішних повітових орґанїзацій.

 

За Делєґацію У.Н.Р. у Львові: Др Кость Левицький в. р.

 

 

 

27.10.2018