Народного депутата викрили на привласненні $20 млн "Ощадбанку".

 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький направив до Генпрокуратури матеріали для оформлення подання до Верховної Ради про надання згоди на затримання народного депутата від групи "Воля народу" Станіслава Березкіна, котрий є засновником "Креатив Груп" і фіґурує в кримінальній справі про заволодіння коштами державного "Ощадбанку".

 

Про це Холодницький написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"З метою залучення всіх осіб, ймовірно, причетних до зазначених злочинів, я підписав і направив Генеральному прокурору подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і взяття під варту (арешт) народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 і ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України ", – повідомив Холодницький.

 

Він нагадав, що днем раніше завдяки спільній роботі прокурорів САП і детективів НАБУ за підозрою в скоєнні корупційних злочинів та заволодінні $20 млн державного банку було затримано і повідомлено про підозру кілька посадових осіб зі структури АТ "Ощадбанк" і підприємств групи "Креатив".

 

Як уточнює аґенція "Інтерфакс-Україна", серед підозрюваних – двоє чинних і один колишній співробітник банку, зокрема заступник голови правління банку, які готували документацію про видачу кредиту, а також 5 співробітників групи "Креатив", зокрема й головний бухгалтер, які підробили низку документів, договорів та безпосередньо здійснювали легалізацію коштів.

 

Затримано та повідомлено про підозру і сину чинного народного депутата, який разом з іншими тодішніми бенефіціарними власниками групи "Креатив" придбав корпоративні права ПрАТ "Чорноморгідрозалізобетон", придбані за рахунок коштів банку. Їм інкримінують дії за ч. 5 ст. 191 (як пособництво у вчиненні цього злочину), ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366 КК.

 

Досудове слідство встановило, що протягом вересня 2013 – січня 2014 років бенефіціарні власники групи "Креатив", діючи за попередньою змовою зі службовими особами низки інших товариств, заволоділи грошовими коштами, отриманими в АТ "Ощадбанк" за договором кредитної лінії у сумі $20 млн (на момент вчинення злочину – 160 млн грн). Договір укладали з порушенням вимог кредитної політики АТ "Ощадбанк", не забезпечили застави майнових прав.

 

У січні 2014 року кредитні кошти привласнили та вивели з цього товариства тодішніми бенефіціарами групи "Креатив" на рахунки компаній-нерезидентів (Беліз, Швейцарія) під виглядом виконання контрактів на постачання тропічної олії. Постачання насправді не було. Надалі за рахунок цих коштів бенефіціари "Креативу" придбали на підконтрольну їм компанію-нерезидента корпоративні права одного з підприємств, а частину коштів використали на власні потреби, йдеться у матеріалах слідства.

 

24.10.2018