Клімкін назвав зовнішньою провокацією появу антиугорських бордів на Закарпатті.

 

Міністр закордоннх справ України Павло Клімкін вважає зовнішньою провокацією появу антиугорських бордів на Закарпатті.

 

Про це він написав на своїй сторінці у twitter, коментуючи вивішування на кількох автомобільних трасах Закарпатської області плакатів із зображенням лідерів угорської громади Закарпаття та гаслом "Зупинимо сепаратистів".

 

 

"Тільки-но сказав про очікувані провокації на Закарпатті, як майже одразу там таємничо з’явилися білборди із засудженням начебто угорського сепаратизму. Важливо не тільки засудити, а й з’ясувати, хто за цим стоїть", – закликав Клімкін.

 

Як повідомило видання Mukachevo.net, рекламні щити з зображенням лідерів Угорського товариства – лідера угорської партії КМКС Василя Брензовича, заступника голови Закарпатської облради Йосипа Борто та ректора угорського інституту ім. Ракоці у Береговому Ілдики Орос – виявили у трьох районах Закарпаття, зокрема, при в’їзді в Ужгород у селі Минай, також при в’їзді у село Гать Берегівського району. Зловмисники розвісили їх вночі на 20 жовтня.

 

У Закарпатській ОДА повідомили, що рекламу поклеїли на щити самовільно, наразі правоохоронці встановлюють осіб, які могли би бути до того причетні.

 

Прокуратура області повідомила про початок кримінального провадження за фактом умисного розпалювання національної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 161 КК України).

 

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль вважає, що плакати є справою російських спецслужб.

 

"Методи і стиль виконання вказують на те, що це чергова примітивна спецоперація ФСБ, яка вже кілька років намагається розсварити на Закарпатті українців і угорців", – заявив Москаль.

 

"У квітні минулого року на адміністративній межі Виноградівського й Берегівського районів так само вночі були встановлені стели з провокаційними надписами угорською мовою. До речі, ті надписи були зроблені з помилками, як і теперішні, скальковані з російської мови («Зупинимо сепаратистів» замість «Зупинімо сепаратистів»). У лютому цього року в Ужгороді двічі підпалювали офіс ТУКЗ. Ці злочини розкриті, встановлено, що за ними стоять російські спецслужби. Робимо все, щоб розкрити й теперішню провокацію", – нагадав голова ОДА.

 

 

Наразі від імені КМКС (Товариства угорської культури Закарпаття) триває медійна кампанія під гаслом "Не дамо зруйнувати мир на Закарпатті!", і білборди з такими написами двома мовами розміщено по всій області.

 

 

22.10.2018