Македонія змінить назву.

Відповідне рішення схвалив парламент країни.

 

 

Парламент Македонії в п'ятницю, 19 жовтня, підтримав зміни до конституції, які дадуть країні нову назву – «Республіка Північна Македонія». За це рішення проголосувала кваліфікована більшість депутатів – 80 зі 120. Проти висловилося 39 парламентарів і один утримався. Таким чином рішення було ухвалено з точністю до одного голосу. Про це повідомив телеканал ARD.

 

Голосування в парламенті вдалося провести лише з другої спроби. Результати першого були скасовані за наполяганням спікера, котрий вимагав поіменного голосування.

 

Рішення мало всі шанси провалитися, оскільки напередодні контрольована прем’єр-міністром Зораном Заєвим, котрий є прихильником зміни назви, парламентська більшість диспонувала лише 71 мандатом. Бракувало ще принаймні дев’яти голосів для ухвалення рішення зі зміни назви. Їх готова була надати опозиційна Демократична партія македонської національної єдності (ДПМНЄ). Утім, раніше вона ставила вимогу про позитивне рішення питання на референдумі. Очевидно, що 19 жовтня Заєв зумів досягти консенсусу з ДПМНЄ.

 

Це рішення парламенту стало реакцією на заклик Європейської Унії продовжити кроки з усунення конфлікту з Грецією. Після провалу референдуму 30 вересня про зміну назви країни для можливості вступу Македонії до ЄУ і НАТО (визнаного недійсним через недостатню електоральну фреквенцію), Єврокомісія закликала Скоп'є вжити подальших заходів у цьому напрямі.

 

У референдумі взяли участь лише 37 відсотків із 1,8 мільйона македонських виборців. Для визнання референдуму таким, що відбувся, в ньому повинні були взяти участь понад 50 відсотків громадян країни, що володіють виборчим правом. 91 відсоток учасників голосування підтримали Преспанську угоду з Грецією про перейменування країни в «Республіку Північна Македонія» і вступ до ЄУ і НАТО. Питання на референдумі звучало так: «Чи підтримуєте ви вступ до ЄУ і НАТО, погоджуючись із договором між Македонією та Грецією?»

20.10.2018