Українська православна Церква не залишиться митрополією Константинополя.

 

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, учасник переговорів із Вселенським патріархатом Ростислав Павленко назвав хибними припущення про те, що майбутня автокефальна українська православна Церква набуде статусу митрополії Константинополя, і наголосив на тому, що вона йде до повної незалежності.

 

Про це Павленко написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи дискусії довкола передачі Андріївської церкви в Києві під осідок Константинопольському патріархату.

 

 

"Поки українські архієреї готуються до собору, варто запобігти будь-яким незрозумілостям, двозначностям чи невиправданим сумнівам. Дуже важливо пам'ятати і не мати ілюзій: у рішенні Святого і Священного синоду Вселенського патріархату йдеться про надання Україні автокефалії. Тобто незалежності. Це рішення не передбачає жодних інших трактувань", – наголосив Павленко.

 

"Після створення Церкви і вручення Томосу православна Церква України не буде частиною жодної іншої помісної Церкви, навіть Константинопольської. Церква сама обиратиме предстоятеля, ні з ким його не затверджуватиме. Буде цілком самостійна у справах внутрішнього життя й управління", – розтлумачив директор НІСД.

 

Ростислав Павленко додав, що в Андріївській церкві буде представництво Константинопольського патріархату, "яке сприятиме діалогу з Вселенським православ'ям".

 

Оглядач аґенції "Укрінформ" Ярослава Міщенко (Лана Самохвалова) вважає статус митрополії надто крихким. Вона вважає, що в такому випадку прихильність Константинополя до України могла би змінитися з відходом Варфоломія.

 

"Митрополія Константинополя – це теж добре, принаймні ліпше, ніж Москва... Та як ви гадаєте, якщо через 15 років він (патріарх Варфоломій, – Z) відійде і партія друзів України ослабне, чи не полізуть на Фанар російські таргани з облігаціями і соболями? Чи не скажуть вони, тицяючи у наш бік, слово: "Віддай"? Чи будемо ми достатньо сильними, щоб позбавити церковний світ цих плазувань?" – апелює Міщенко.


На думку релігійної оглядачки, прибічники митрополичого устрою "думають про себе" і про своє місце в майбутній церковній ієрархії, також вона підозрює їх у небажанні визнавати авторитет предстоятеля УПЦ КП Філарета, основного фаворита у блюстителі.

 

"Всі, від кого залежить собор, мусять хоч умерти, а провести його на п'ять", – закликала Міщенко.

 

19.10.2018