«Укртрансгаз» реконструює найбільше підземне сховище газу, що на Львівщині.

 

Укртрансгаз оголосив в системі електронних торгів ProZorro тендер на реконструкцію компресорного цеху №4 дотискувальної компресорної станції «Більче-Волиця», інформує прес-служба компанії.

 

Очікувана вартість робіт становить 998 млн грн. Передбачається, що підрядник виконає проектно-вишукувальні, будівельні й ремонтні роботи до 31 грудня 2019 року. 

 

Заяви на участь в тендері можуть надсилати всі зацікавлені інженерні організації до 12 листопада, проведення аукціону заплановано на 18 грудня 2018 року.

 

«Закупівля буде здійснена згідно з EPC-контрактом. Його відмінність від типових українських договорів підряду в тому, що переможець тендеру самостійно розробляє проектну документацію, проводить вишукувальні роботи й погоджує проектну документацію, а по завершенні робіт – спільно з замовником вводить об’єкт в експлуатацію», – пояснили в компанії. 

 

Проектом реконструкції передбачається заміна штатних газотурбінних двигунів НК-12СТ на нові газотурбінні двигуни з технічними характеристиками, що відповідають сучасним вимогам надійності, енергоефективності, екологічності та пройшли заводські приймальні випробування.

 

Проектна продуктивність цеху після реконструкції становитиме 20 млн нм3/добу. Відбір активного обсягу газу за 165 діб становитиме 2700 млн нм3, закачування активного обсягу газу за 130 діб досягатиме 2380 млн нм3. При цьому мінімальна продуктивність цеху при закачуванні газу в ПСГ (підземне сховище газу) становитиме 14 млн нм3/добу, а при відборі – 12 млн нм3/добу. Робочий розрахунковий тиск газу на виході з компресорного цеху сягатиме 41 кгс/см2, мінімальний тиск газу на вході при закачуванні в ПСГ – 28,3 кгс/см2, а при відборі – 17,1 кгс/см2.

 

Більче-Волицько-Угерське підземне сховище газу є другим за розмірами в Європі та найбільшим в Україні. Воно має об’єм 17 млрд м3 і бере участь у наданні послуг зберігання газу, зокрема в режимі митного складу, для іноземних та українських замовників. Також це ПСГ може виконувати роль буфера для компенсування добового коливання обсягів газу в ГТС України у разі виникнення позаштатних ситуацій та різкої зміни споживання як українськими, так і європейськими споживачами. При очікуваному обсязі активного газу в ПСГ України на початок опалювального періоду в 17 млрд м3, в Більче-Волицько-Угерському ПСГ концентрується більше 8 млрд м3.

18.10.2018