«Гарячі точки» майбутніх конфліктів за воду

У майбутньому кліматичні зміни та зростання кількості населення можуть призвести до збільшення дефіциту ресурсів. Так зростатиме ризик політичних конфліктів за блага, засвідчує сучасне дослідження. Згідно з отриманими результатами, зокрема держави навколо Нілу та дельти Гангу потраплять у зону найбільшої небезпеки. Крім них, держави вздовж Євфрату та Тигру, а також річки Колорадо можуть стати майбутніми учасниками конфліктів за воду.




Де висока ймовірність виникнення конфліктів за воду? Коричневим позначені зони з особливо високим ризиком. Зображення:  EU/ JRC​. 


 

Без сумніву, вода – найважливіша умова життя. Проте цього цінного ресурсу стає все менше. Вже в 90-х рр. ХХ ст. науковці пророкували, що війни ХХІ століття вестимуть не за нафту, а за воду. Але насправді й у минулому спалахували конфлікти за цей жаданий ресурс – передусім там, де країни мусили ділитися водою з озер і річок. Одним із прикладів може слугувати політичне протистояння між Ізраїлем і його сусідами, яке через конфлікти за користування водами Йордану тільки загострювалося. Науковці побоюються, що такі сутички в майбутньому можуть ставати частішими, зокрема через кліматичні зміни. Але в яких регіонах небезпека найбільша?

 

Цим питанням зайнялися Фабіо Фаріносі (Fabio Farinosi) та його колеги зі Спільного дослідницького центру (Joint Research Center) комісії ЄС. З допомогою модельованого розрахунку вони визначили ризики виникнення конфліктів за водні ресурси, що виходять за межі однієї держави. При цьому вчені брали до уваги такі чинники: право розпоряджатися водою, кліматичний розвиток та соціо-економічні умови, а також чи раніше на цих територіях справа доходила до конфліктів за розподіл ресурсів.

 

«Ми хотіли першими визначити, які чинники можуть сприяти конфліктам за воду між державами, а по-друге, створити карту, яка би демонструвала ймовірність такої гідро-політичної взаємодії», – повідомив Фаріносі.

 

Підрахунки засвідчили: як й очікували, все менші запаси води, висока густина населення, політичний силовий дисбаланс і кліматичні стресори змушують країни хвилюватися у зв’язку з браком води. Глобальне потепління та збільшення кількості населення у майбутньому особливо зумовлюватимуть те, що води ставатиме менше – і так загострюватиметься конкуренція за цінний ресурс, повідомили науковці.

 

У таких умовах неминуче зростатиме ризик конфліктів. Імовірність протистоянь у долинах річок, що перетинають кордони, до 2050-го зросте на 75% – навіть за умови помірної зміни клімату. До 2100 року за певних екстремальних кліматичних умов модельні розрахунки передбачають, що ризик зросте навіть на 95%.

 

Появу «гарячих точок» за водні ресурси вчені передбачають у басейні річки Ніл та регіоні дельти Гангу, а також навколо Інду. В Азії ситуація загострюватиметься тим, що для сільського господарства потрібно чимало води, від цього люди дуже залежать економічно. Країни, які прилягають до Євфрату та Тигру, команда також ідентифікувала такими, що опиняються в особливій небезпеці. Інша гаряча точка може виникнути в басейні річки Колорадо, що тече через США і Мексику – за її води борються навіть тепер.

 

«Це не означає, що неминуче дійде до конфліктів, – каже Фаріносі. – Вирішальним, зокрема, є те, як добре країни, які потрапляють у зону ризику, підготуються і чи будуть готовими до співпраці. Якраз у цьому повинні допомогти результати нашого дослідження: привернувши увагу до ризиків, всі зможуть заздалегідь подумати про можливі рішення і підготуватися до спільної роботи», – констатують науковці.

 


Die "Hotspots" künftiger Wasserkonflikte

Europäische Kommission/ Joint Research Centre (JRC), 17/10/2018

Зреферувала С. К.

17.10.2018