У Франції затримали українського афериста з "Роллс Ройзом" і картинами Далі.

 

Французькі жандарми затримали в Бургундії "високопоставленого" громадянина України, якого підозрюють у масштабній корупції та відмиванні грошей.

 

Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Європолу.

 

 

"5 жовтня французька жандармерія за активної підтримки Європолу заарештувала в Бургундії, поблизу Діжона, високопоставленого втікача з України, який розкішно мешкав у Франції", – йдеться в повідомленні.

 

Згідно з повідомленням, ще в січні Франція розпочала розслідування підозрілих операцій щодо купівлі замку за 3 мільйони євро люксембурзькою компанією, основним власником якої є громадянин України.

 

"Завдяки ефективній співпраці з представниками української та люксембурзької влади стало відомо, що головного підозрюваного розшукували в його рідній країні за корупцію. Однак йому вдалося уникнути покарання, підробивши свідоцтво про смерть", – повідомили у відомстві.

 

Згодом європейські правоохоронці встановили, що підозрюваний не просто живий, а й провадить розкішне життя у Франції.

 

"Справа про шахрайство в окремій країні зросла до розмірів відмивання доходів від корупції у міжнародних масштабах", – прокоментували у відомстві.

 

У рамках кримінальної справи наклали арешт на його майно на 4,6 мільйона євро, включаючи замок у Франції, вінтажний Rolls Royce Phantom і три твори Сальвадора Далі.

 

Повідомляють, що підозрюваного затримали разом із трьома спільниками. Імені афериста не розголошують.

 

Водночас видання "Українська правда" пише, що йдеться про громадянина України Дмитра Малиновського, котрий фігурував у справі про розкрадання коштів через Одеський припортовий завод.

 

Згідно з розшуковою карткою Міністерства внутрішніх справ, Малиновський зник у серпні 2014 року.

 

У серпні 2017 року прокуратура оскаржила рішення Приморського районного суду Одеси про смерть ОСОБА_5 (Малиновського) від 12 травня 2015 року, якого підозрювали у шахрайстві у великих розмірах.

 

Дружина Малиновського у суді стверджувала, що 20 листопада 2014 року поховала чоловіка, отримавши його довідку про смерть і прах від сторонньої особи.

 

Крім того, в іншій справі йдеться, що "в березні-квітні 2015 року ОСОБА_3 (Малиновський) та особа на прізвище "Н", як ніби-то представники компанії "Expotrade Global Limited" уклали договори на поставку міжнародній компанії "Dreymoor Fertilizers Overseas Pte Ltd" 20000 тон карбаміду та аміаку з ПАТ "Одеський припортовий завод", проте умов договору не виконали".

 

Після перерахування 12776145 євро на рахунок "Expotrade Global Limited" вказані особи зникли.

 

Видання "Судовий репортер" доповнює: Малиновський неодноразово намагався ошукати суд. У серпні 2014 року авдокати надали Феміді підроблену довідку УДАІ ГУМВС України в Одеській області про те, що Малиновський потрапив у дорожньо-транспортну пригоду і тому не зміг прибути до суду. Розслідування встановило, що ДТП за участі Малиновського у день, час та місці, що вказані у довідці, не було. Працівник міліції, який нібито видав довідку про ДТП, у кадровому штаті відсутній.

 

Відтак на Малиновського завели ще одну справу – скоєння сукупними умисними діями організації вчинення завідомо неправдивих повідомлень про підготовку вибухів, які загрожують загибеллю людей, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені повторно, а також організацію використання завідомо підроблених документів. Утім, на момент повідомлення другої підозри в травні 2015-го Малиновський був уже два тижні як мертвий.

 

За пару місяців до того Алла Малиновська (дружина) звернулася до суду з заявою про встановлення факту смерті свого чоловіка, з яким перебувала у шлюбі з 2005 року. Зі слів жінки, 18 серпня 2014 року Малиновський вирушив на судове засідання, але додому так і не повернувся. Натомість 17 листопада 2014 року невідома особа через консьєржа будинку передала картонну коробку, в якій було свідоцтво про смерть чоловіка та попіл. Із документів слідувало, що Малиновський загинув 25 жовтня 2014 року на території окупованого бойовиками Луганська.

 

17.10.2018