Порошенко: Російська Церква стала на шлях самоізоляції.

 

Президент України Петро Порошенко вважає, що Російська православна церква, розірвавши євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом, поставила себе на шлях самоізоляції з усім світовим православ'ям.

 

Про це Порошенко заявив на зустрічі з екзархами Константинопольського патріархату, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"З очевидної подачі Кремля, керівництва країни-агресора, повністю від нього залежне російське церковне начальство заявило про розрив християнського спілкування з Константинопольською Матір'ю-Церквою. Я переконаний, що така реакція духовної та світської російської влади і повністю залежного від російської влади церковного керівництва підтверджує, що ми з вам на правильному шляху. І так само, як Росія протиставила себе всьому світу в питаннях російської агресії на сході нашої держави, незаконної анексії Криму, позиції щодо Абхазії, щодо Осетії, щодо Придністров'я, так само зараз, на жаль, і російська Церква поставила себе на шлях самоізоляції та конфлікту з усім світовим православ'ям", – зазначив голова держави.

 

Президент підкреслив: мирні акції на Покрову, 14 жовтня, засвідчили, що український народ об'єднався і не піддався на московську провокацію.

 

"Із таким нетерпінням вони чекали, що хтось штурмуватиме храми, що десь там будуть якісь сутички, вони навіть підготували своїх "тітушків", які мали виконувати цю роль. Господь зробив так, що все відбулося, відбувається і відбуватиметься абсолютно мирним шляхом", – зазначив Порошенко.

 

Голова держави також додав, що подальший процес надання автокефалії українській православній Церкві відбуватиметься "мирно і відповідно до очікувань українського народу".

 

"Ще раз як Президент, як віруюча людина, як громадянин України – дозвольте висловити слова щирої вдячності Його Всесвятості, Синоду і вам за величезну роботу, яка нарешті... дала можливість мати українську автокефальну православну Церкву", – сказав Порошенко.

 

16.10.2018