УПЦ МП: Розрив із Константинополем триватиме до скасування "антиканонічних рішень".

 

Українська православна церква (Московського патріархату) передбачає, що рішення Російської православної церкви про припинення євхаристійного спілкування з Константинополем триватиме до скасування "антиканонічних рішень". 

 

Про це заявив голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент у коментарі "Громадському".

 

"Це (припинення євхаристійного спілкування, – Z), можливо, найбільш болюче із тих наслідків, які має це розділення, тому що Господь заповідав нам єдність… Але дії Константинопольської Церкви були абсолютно свідомі, і звичайно, що Патріарх Варфоломій і найяскравіші представники Константинопольської патріархії розуміли наслідки своїх дій. Вони розуміли, що порушення канонічного права обов’язково призведе до розриву євхаристійного спілкування. І в той же час вони свідомо йшли на це", – заявив Климент.

 

"Я думаю, що коли буде реакція помісних православних Церков, вони (Константинополь, – Z) відчутно зрозуміють наслідки свої рішень", – додав архієпископ УПЦ МП.

 

На питання, як довго триватиме розрив між РПЦ і Константинополем, Климент сказав: "Думаю, рішення Синоду говорить нам про те, що до відміни всіх тих незаконних, антиканонічних рішень ніякого євхаристійного спілкування із ієрархами Константинопольської патріархії не буде".

 

Нагадаємо, 15 жовтня синод РПЦ у Мінську ухвалив рішення про розрив відносин із Константинопольським патріархатом, припинивши подальше євхаристійне спілкування.

 

16.10.2018