Порошенко ввів у дію рішення РНБО про захист на морях.

 

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на півдні та сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці" (від 12 жовтня 2018 року).

 

Про це йдеться в указі Президента №320, оприлюдненому на сайті голови держави. Документ містить, зокрема, згадку про таємні пункти та підпункти, котрі приховано від розголошення з міркувань державної безпеки.

 

Як зазначено у рішенні РНБО, Кабінету Міністрів України слід невідкладно ухвалити рішення щодо створення та врегулювання порядку функціонування міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави з питання підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України. 

 

Уряд має забезпечити здійснення оцінки впливу на довкілля, ухвалення відповідного висновку за фактом забруднення навколишнього природного середовища на півночі тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і відповідного порушення екологічних прав громадян України та можливої причетності до цього заводу "Кримський титан".

 

Кабінет Міністрів має також оприлюднювати актуальну екологічну інформацію та вживати заходів для запобігання шкідливому впливу на здоров'я і майно громадян, а також забезпечити надання їм належної правової допомоги щодо відшкодування заподіяної шкоди у порядку, передбаченому законом. 

 

Кабінету Міністрів разом з Донецькою, Запорізькою, Миколаївською, Одеською та Херсонською обласними державними адміністраціями за участю Служби безпеки України доручено розробити механізм взаємодії між органами державної влади, органами місцевого самоврядування і суб'єктами господарювання, які здійснюють рибогосподарську діяльність у внутрішніх водних об'єктах України, внутрішніх морських водах і територіальному морі, континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні України та відкритому морі, з метою зниження ризиків виникнення кризових ситуацій, зумовлених агресивними діями Російської Федерації.

 

Кабінет Міністрів протягом місяця має ухвалити рішення щодо внесення до Верховної Ради проектів законів про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону.

 

12.10.2018