UNESCO ухвалила рішення про початок моніторингу в Криму.

 

Виконавча рада Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (UNESCO) на засіданні в середу ухвалила рішення про початок першої фази прямого моніторингу ситуації в Криму.

 

Про це повідомив посол України у Франції Олег Шамшур на своїй сторінці у Twitter.

 

"Сьогоднішнє засідання виконради ЮНЕСКО стало важливою подією: офіційно оголошено про початок першої фази прямого моніторингу Організації ситуації в окупованому Криму, ухвалено рішення щодо звітування гендиректора про його результати наступного жовтня", – написав Шамшур.

 

Дипломат висловив вдячність усім, хто голосував на підтримку цього рішення. "Особлива подяка групі друзів України в ЮНЕСКО", – написав Шамшур.

 

Президент України Петро Порошенко привітав рішення UNESCO.

 

"Російській окупаційній владі не вдасться приховати свої злочини від міжнародної спільноти. Як не вдасться їй уникнути і заслуженої відповідальності", – резюмував Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Аґенція "Інтерфакс-Україна" нагадує: у листопаді 2017 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив про погодження з гендиректором UNESCO Іриною Боковою параметрів моніторингу ситуації в Криму.

 

У квітні 2018 року Клімкін повідомив, що виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила рішення, котре відкриває можливість для розміщення моніторингової місії "та боротьби за освітні права, науку, охорону пам'яток культури в Криму, зокрема Ханського палацу".

 

10.10.2018