Порошенко доручив залучити НАТО для програми охорони арсеналів.

 

Міністр оборони України Степан Полторак доповів Президентові України Петру Порошенку про те, що військовий склад під Ічнею, ймовірно, могли підірвати: 9 жовтня о 3:20 одночасно підірвано три сховища арсеналу, а вже за 20 хвилин здійснено підрив ще кількох сховищ.

 

Про це йшлося під час наради Верховного головнокомандувача з керівниками силових відомств, повідомила прес-служба Адміністрації Президента.

 

 

Зі слів Полторака, на момент підриву склади були заповнені на 50%. Найбільш дефіцитні та критично важливі для ЗСУ боєприпаси з 6-го військового арсеналу раніше передислокували на інші арсенали і бази з захищеним типом зберігання.

 

"Я не планував цієї наради і менш за все я хотів би, щоб ми збиралися з подібних приводів. Прикро і боляче, що подібні історії, і в тому числі безвідповідальність конкретних осіб, кидають тінь як на військове керівництво держави, так і на керівництво спецслужб, затьмарюють сумлінну роботу дуже багатьох людей, які протягом останнього року самовіддано захищають Батьківщину на різних ділянках", – заявив Президент.

 

Голова держави очікує оперативного, однак відповідального розслідування надзвичайної події.

 

Президент акцентував, що ситуація, коли "одночасно маємо підриви трьох складів, а за 20 хвилин після того одночасно підриваються ще шість складів", на яких зберігалася не стрілецька зброя чи розкомплектовані боєприпаси, а саме реактивні системи залпового вогню, потребує ретельного розслідування.

 

"Враховуючи близькість до російського кордону, не випадково, що основною версією Служби безпеки України, Військової прокуратури є диверсія", – зауважив Верховний головнокомандувач.

 

Президент, утім, наголосив на притягненні до відповідальності винних в інциденті. "Ніхто з хапуг, з тих, хто своєю недбалістю допустив це, відновлений не буде", – пригрозив Порошенко.

 

Голова держави доручив міністру оборони та міністру закордонних справ завершити переговори з Північноатлантичним альянсом щодо реалізації спеціального трастового фонду, який забезпечить безпечну експлуатацію і ефективну охорону об’єктів зберігання боєприпасів.

 

Президент констатував, що в Україні ще немає жодного сучасного складу, який повністю відповідав би стандартам НАТО.

 

"Я б дуже просив, щоб ми забезпечили фінансування в повному обсязі програми захисту складів зберігання боєприпасів. Так, цього недостатньо, але ми можемо цього року виконати в повному обсязі кожне фінансування – і щодо забезпечення периметра, і щодо будівництва сховищ, і щодо перевезення боєприпасів", – додав Верховний головнокомандувач.

 

"Ми розрахували, що якщо в такому темпі буде здійснюватися фінансування, переобладнання арсеналів буде тривати більш як 12 років. В нас не залишиться арсеналу, з урахуванням диверсійної активності країни-агресора", – обурився Порошенко.

 

У нараді, зокрема, брали участь секретар РНБО Олександр Турчинов, міністр оборони Степан Полторак, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, головний військовий прокурор Анатолій Матіос, перший заступник голови Служби безпеки України Віталій Маліков, голова Національної поліції В'ячеслав Аброськін.

 

09.10.2018