Нобеля з економіки отримають два американці.

Один з них розробив економічний аналіз змін клімату, другий – дослідив причини економічного зростання.

 

    

Ювілейної 50-ї Нобелівської премії з економіки за 2018-й удостоєні американські економісти Вільям Нордгаус (William Nordhaus) і Пол Ромер (Paul Romer). Про це в понеділок, 8 жовтня, повідомив Нобелівський комітет Шведської королівської академії наук в Стокгольмі.

 

«Науковці розробили методи, що дозволяють дати відповіді на низку найнагальніших питань сьогодення про створення довгострокового і сталого економічного зростання. Їхній внесок проливає світло на причини і наслідки технологічних інновацій (заслуга Пола Ромера – Z) і кліматичних змін (заслуга Вільяма Нордгауса – Z)», – зазначено в повідомленні.

 

Справжня назва премії: «Приз за досягнення в економічній науці пам'яті Альфреда Нобеля». Формально вона не є Нобелівською премією. Нобель заповідав гроші на премії в п'яти інших царинах: хімії, фізиці, медицині, літературі й миротворчості. Економіку додали щойно 1969 року. Спонсором призу виступає шведський Центробанк, а не Нобелівський фонд, хоча лауреатів визначає Шведська королівська академія наук, як і в випадку з фізикою і хімією. І нагороджують економістів разом з усіма іншими нобелівськими лауреатами.

 

Минулорічну Нобелівську премію з економіки присудили британському науковцю Річардові Талеру — одному з творців теорії «наджінґу» (підштовхування). Вона полягає в тому, що на людську поведінку можна впливати майже непомітно — наприклад, шляхом зміни формулювань у вимозі про сплату податків. Завдяки цій теорії британці почали краще платити податки, а курці перейшли на електронні сигарети.

08.10.2018