Учасник переговорів із Константинополем застерігає від провокацій.

 

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, колишній заступник голови Адміністрації Президента України Ростислав Павленко закликав українців не піддаватися на провокації й утриматися від нетерплячості та нетерпимості на тлі того, що процес отримання автокефалії Православною Церквою вийшов на фінішний відтинок.

 

Про це Ростислав Павленко, учасник переговорів із Константинополем, написав на своїй сторінці у Facebook.

 

Ростислав Павленко під час аудієнції у патріарха

 

"Серед усіх анонсів, передбачень і передчуттів, яких побільшало останнім часом, не можна забувати про головне. Побудова незалежної Православної Церкви в Україні – це процес добровільний, в якому беруть участь усі охочі і в якому не місце насильству, залякуванням і провокаціям", – наголосив Павленко.

 

Він зауважив, що таку позицію розуміють і підтверджують і в УПЦ КП, і в УАПЦ. Як і в ЦПУ МП, у котрій, зазначив Павленко, є чимало охочих "спільно, мирно будувати нову незалежну Церкву". "Інші зможуть залишатись у єдності з Москвою, скільки забажають", – запевнив директор НІСД.

 

Зі слів пана Ростислава, російські агресори добре розуміють настрій українських православних.

 

“У хід іде брехня – ми бачили, бачимо і будемо, на жаль, бачити. Але брехня – не єдина зброя «гібридного» арсеналу. Є ще ненависть, нетерплячість, нетерпимість... усе, на чому можуть зіграти провокатори”, – вважає Павленко.

 

"Якщо хто кликатиме захоплювати храми, монастирі, якщо хтось кипітиме в люті, кликатиме до помсти, закликатиме не чекати, а взяти все і одразу, якщо хтось лізтиме судити і встановлювати справедливість тут і зараз – це провокатори і противники автокефалії. Під якими б прапорами вони не виступали, які б гасла і якою мовою би не проголошували", – застеріг директор НІСД.

 

Ростислав Павленко вважає, "ми, українці, незалежно від приналежності до тієї чи іншої Церкви, між собою порозуміємось, а наразі "не можна дати ворогу нас роз'єднати".

 

08.10.2018