Аваков підтвердив причетність "ґереушника" з Солсбері до вивезення Януковича.

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що в Україні впізнали одного з учасників атаки в Солсбері, офіцера ҐРУ РФ, як аґента з тих, що були причетні до вивезення президента-втікача Віктора Януковича з України.

 

Про це Аваков заявив на зустрічі з міністром з питань безпеки Великої Британії Беном Воллесом, інформує прес-служба МВС.

 

 

Під час переговорів сторони домовилися про спільний план комплексної співпраці, взаємного доступу до баз даних, аби спільно протидіяти російським гібридним загрозам, зокрема кібератакам. 

 

Арсен Аваков заявив, що російська агресія – це не лише прямі військові дії, а й активна гібридна війна, дії спецслужб РФ та їхній вплив на кримінальну ситуації для її дестабілізації.

 

Міністр з питань безпеки Великої Британії Бен Воллес заявив, що злочини, котрі Росія скоїла в Криму, на Донбасі та в Солсбері, вона може зробити в будь-якій країні.

 

"Незаконна анексія Криму, напад у Солсбері та кібератаки по світу свідчать, що це може повторитися будь-де. Саме тому важливо, що ми як близькі партнери співпрацюємо та усвідомлюємо небезпеку з боку Росії. Мені приємно бачити таку плідну співпрацю з Україною", – сказав Бен Воллес.

 

Російський журналіст Сєрґєй Канєв, автор низки розслідувань про аґентів ҐРУ РФ на прізвиська Боширов і Пєтров, написав у своїй статті для проекту "МБХ Медіа", що полковник Анатолій Чєпіґа ("Руслан Боширов"), якого Велика Британія підозрює в отруєнні екс-аґента російської розвідки Сєрґєя Скріпаля, очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича.

 

"У лютому 2014 року співробітник ҐРУ Чєпіґа брав участь у евакуації колишнього президента України Віктора Януковича в складі сил спеціальних операцій (ССО) Міноборони Росії, отримавши за це звання "Героя Росії". Разом із ним у Кремлі нагороди вручили колишньому охоронцеві Путіна Алєксєю Дюміну, котрий згодом став губернатором Тульської області, а також групі "музикантів" із "Консерваторії" з вулиці Народного ополчєнія (йдеться про Воєнно-дипломатичну академію РФ, – Z), котрі надалі склали кістяк ПВК "Вагнер", – йдеться у публікації.

 

Сєрґєй Канєв розповів у коментарі "Громадському", що найближчими днями опублікує детальне розслідування із фактами участі Чєпіґи-Боширова в спецоперації з вивезення Януковича.

 

"Чєпіґа-Боширов брав участь в евакуації Януковича в Росію. Принаймні, про це свідчать мої джерела. Він зі своїм підрозділом спецпризначенців прибув до резиденції Януковича – Межигір’я. Перебував там, охороняв його. Звідти вони транспортували його в Крим і до Росії", – розповів журналіст, котрий бере участь у резонансних розслідуваннях проектів Bellingcat та "Інсайдер".

 

03.10.2018