З’ясовано ще одну причину замаху на Сергія Скрипаля.

Він передавав британській розвідці компромат на керівництво спецслужб і осіб з близького оточення Володимира Путіна.

 

                                       Микола Патрушев (ліворуч від Путіна)

 

Сергій Скрипаль, колишній полковник ГРУ, котрого намагалися отруїти за допомогою нервово-паралітичної речовини «Новичок» навесні цього року, передавав британській розвідці інформацію про корупційні схеми 1990-х років у Росії. Одним із чільних фігурантів цих схем був Микола Патрушев – чинний секретар Ради безпеки Росії і близький соратник президента РФ Володимира Путіна. Про це повідомила газета The New York Times з покликом на нещодавно видану книгу про шпигунство в часи після «холодної війни», автором якої є військовий оглядач телерадіокомпанії ВВС Марк Урбан.

 

Згадана книга називається «Справа Скрипаля. Життя на межі смерті російського шпигуна» (The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy). Її надруковано щойно у вівторок, другого жовтня.

 

Скрипаль повідомив Марка Урбана про факти корупції на найвищому рівні російської влади. Зокрема, він розповів по одного офіцера ВМФ Росії, котрий працював разом із ним у російській військовій розвідці. 2004 року цей офіцер був спійманий під час передачі інформації західним спецслужбам. Згодом його знайшли мертвим. Офіційною версією було самогубство, хоча на тілі офіцера було виявлено сліди тортур.

 

Згодом попався й сам Скрипаль, котрий, як відомо, був подвійним агентом. Утім, він уник долі згаданого офіцера. Скрипаль припускає, що йому поталанило, бо він під час допитів у Росії не згадував про корупційні мережі, які ведуть до Патрушева, котрий тоді був директором ФСБ.

 

Хоча, як зізнався сам Скрипаль, насправді він передавав британській розвідслужбі MI6 інформацію про систематичну корупцію в російських спецслужбах, зокрема в штаб-квартирі ГРУ в Мадриді, яка виникла, коли дисципліна радянських часів ослабла. Він розкрив MI6 персоналії декотрих офіцерів, котрі здійснювали закупівлі за завищеними цінами або придумували фіктивні статті витрат. Після цього вони розподіляли отримані кошти серед старших офіцерів, котрі прикривали їх.

02.10.2018