Еліксир молодості на основі крові

 

На початку 2000-х кілька молодих учених зі Стенфордського університету проводили моторошні експерименти, зшиваючи докупи мишей. Ця процедура, звана парабіозом, відома вже декілька століть і полягає у з’єднанні кровоносних систем двох тварин, так що вони помпують кров одне одного. Цього разу науковці з’єднали старих і молодих тварин, щоб побачити, чи “свіжа кров” якось впливає на здоров’я старших особин. Результати експерименту засвідчили, що тварини загалом стали сильнішими, активнішими та витривалішими. Ці експерименти ознайомили багатьох ентузіастів з терапевтичним потенціалом молодої крові.

 

Хоча потрібно докласти ще багато зусиль, щоб остаточно збагнути, як працює цей регенеративних процес, вже сьогодні виникають амбітні стартапи в медичній галузі, які прагнуть досягнути таких же вражаючих результатів серед людей. Найновіший з них — Elevian — залучив 5,5 млн доларів від венчурних капіталістів, включаючи Пітера Даймонідіса, одного з найвідоміших облич в Кремнієвій долині, що інвестують в технології продовження людського життя.

 

В основі усього цього ентузіазму лежить дивовижна наука. Плазма крові є середовищем, сповненим білків та інших компонентів, за якими можна встановити, як функціонують клітини в усьому організмі. Дослідження показали, що співвідношення цих компонентів є індикатором, що людина старішає. Стара кров містить більше слідів пошкоджених тканин, ніж молода, яка, своєю чергою, містить сполуки, які стимулюють ріст і відновлення клітин. Elevian виокремив один з цих білків — фактор диференціації росту під назвою GDF11, що, можливо, є ключовим джерелом омолодження після переливання молодої крові.

 

Спочатку компанія вирішила розробляти препарати на основі GDF11 для лікування хвороби Альцгеймера, коронарної хвороби серця та вікових дисфункцій м’язів. Але засновники стартапу кажуть, що у такий спосіб потенційно можна лікувати будь-яке захворювання, пов’язане із віком. “Насправді унікальним є те, що ви можете покращити функціонування вже пошкоджених тканин, — каже Лі Рубін, нейронауковець з Гарварда та один з співзасновників Elevian. – Це вказує на спосіб лікування багатьох різноманітних захворювань”.

 

Рубін почав вивчати способи продовження життя у 2006 році, коли він залишив кар’єру у сфері біотехнологій, щоб приєднатися до факультету в Гарварді. Невдовзі він почав викладати курс про фізіологію старіння разом з біологом Емі Вейджер, піонером дослідження парабіозу, яка шукала співробітників, щоб продовжити вивчення впливу молодої крові на різні види тканин. Разом вони встановили, що молода кров прискорює формування нових нейронів в мозку. Працюючи в парі з іншими дослідниками, Вейджер також довела, що молода кров може сповільнити потовщення стінок серця, пов’язане зі старінням.

 

Під впливом цих результатів Вейджер та її співробітники розпочали пошук інґредієнтів в молодій крові, які відповідальні за ефект омолодження. Білок росту під назвою GDF11 привернув основну увагу дослідників. У двох вражаючих публікаціях у Science в 2014-му команда Вейджерс повідомила, що GDP11, введений старим мишам, збільшив приплив крові у мозок, зробив їх сильнішими і навіть покращив їм пам’ять. Результати, однак, стали дещо контроверсійними, коли дослідники з фармацевтичної фірми Novartis довели, що високі дози GDP11, своєю чергою, здатні викликати серйозний побічний ефект — дегенерацію м’язів.

Elevian, однак, таки отримав ліцензію на використання патентів команди із Гарварду, пов’язаних із GDF11, — стверджує його співзасновник та CEO Марк Аллен. Один з суттєвих викликів полягає в тому, що GDF11 деградує дуже швидко, тож Elevian шукає такі лікарські форми, які не потребують щоденного введення. “Ми працюємо з біологією і повинні поважати її складність”, — розповідає Аллен.

 

Однак саме ця “складність” і змушує деяких експертів сумніватися, чи справді Elevian зможе ефективно використовувати GDF11. “Я не думаю, що цей білок стане тією панацеєю, на яку люди покладатимуть свої надії”, — каже Рон Коханскі, виконавчий директор підрозділу біології старіння Національного інституту старіння. Він, зокрема, звертає увагу, що GDF11 існує в багатьох формах, які далеко не всі активні. Окремі з них потребують специфічних зв’язувальних агентів, які не завжди присутні у всіх тканинах в будь-якому віці.

 

У 2017 р. Національний інститут старіння виділив $2,35 млн доларів для дослідження ефектів переливання “молодої крові”. Коханскі написав аплікацію на гранти. “В результатах експериментів з парабіоозом, звісно, є великий потенціал. Але ключове питання полягає в тому, як цей білок працює. Відповідь полягає в тому, чого ми ще не знаємо”. В плазмі крові є понад 10 000 білків. Фокус Elevian лише на GDF11 є тільки одним з можливих способів, завдяки яким можна використовувати плазму крові для збільшення довголіття.

 

Окрім Elevian, за активне дослідження плазми взялась компанія Ambrosia, яка розпочала перше клінічне випробування молодої крові, беручи з клієнтів по 8000 доларів за участь в ньому. Кожен індивід віком понад 35 років і з достатньою кількістю грошей міг отримати два літри плазми від молодих донорів, яку Ambrosia закупила у банків крові.

 

Враховуючи дорожнечу і відсутність лікування-плацебо, з яким можна було б порівняти результати, у вчених та фахівців з біоетики виникли обґрунтовані запитання до цього дослідження. Але це не зупинило засновника Ambrosia Джесса Кармазіна від гучних заяв, які він зробив на основі ще не опублікованих результатів дослідження під час технологічної конференції Recode минулого травня.

 

“Ми виміряли 113 біомаркерів через 30 днів після переливання і побачили стійкий, але не постійний ефект”, — розповідає Кармазін, який має медичний ступінь від Стенфордського університету, але не має ліцензії, щоб практикувати медицину (початковий етап випробувань від проводив разом з лікарем, який очолює приватний центр внутрівенної терапії в м. Монтерей у Каліфорнії, але, зазнавши невдачі, перемістився до інших місць — від Сан-Франциско до Темпи). Кармазін каже, що всі учасники переливання повідомили, що почуваються сильнішими, більше зосередженими і що їхня пам’ять покращилася. “Ми отримали результати, які узгоджуються з доклінічними випробуваннями на мишах”.

 

За його словами, наступний крок для Ambrosia – відкрити низку клінік у містах з великою кількістю старших людей, які, скоріше за все, стануть їхніми клієнтами. Серед основних кандидатів Кармазін розглядає Нью-Йорк, Сан-Франциско, Лос-Анджелес, Лас-Веґас, а також штат Флорида. Компанія поки що мовчить, коли це може відбутись, але її директор вірить, що вона стане першою, хто це зробить. Але вже сьогодні зрозуміло, що пошук клієнтів може стати проблемою. Спочатку Ambrosia планувала залучити 600 людей, але наприкінці у випробуваннях взяла участь лише 81 особа. Також невідомо, якою буде вартість процедури.

 

Масове використання Ambrosia затвердженого FDA кров’яного продукту є так далеко від ретельних випробувань Elevian, як тільки це можна собі уявити. Десь посередині між ними перебуває стартап Alkabest, який започаткував невролог зі Стенфорда Тоні Вісс-Корі, який займається пошуком оптимізованого плазмового коктейлю — правильної суміші з корисних білків — для лікування хвороби Альцгеймера.

 

Вісс-Корі, який працював по сусідству з лабораторією, в якій Вейджер проводила свої дослідження парабіозу, показав у власних експериментах на мишах, що молода кров покращує пам’ять і здатність до навчання серед старших тварин. У наступних експериментах він вводив мишам середнього віку молоду плазму і домігся дивовижних результатів. Його дослідження привернуло увагу наймолодшого члена багатої сім’ї з Гонконгу, молекулярного біолога, який виявив, що симптоми хвороби Альцгеймера у його дідуся, здавалось, тимчасово покращувалися кожного разу, коли йому переливали молоду кров під час лікування від раку. У 2014 році сім’я виділила кошти компанії Вісс-Корі і розпочала перше клінічне випробування Alkahest, щоб протестувати безпеку молодої плазми для лікування хвороби Альцгеймера у 18 пацієнтів в Стенфорді. Результати, які нещодавно прийняли для публікації, вказують на те, що навіть короткий курс щотижневих переливань може покращити симптоми хвороби.

 

Alkahest нещодавно почав записувати клієнтів для участі у широкому випробуванні, кошти на яке у сумі $37.5 млн доларів виділила іспанська компанія Grifolds. Grifolds виготовляє різні продукти із зібраної крові — антитіла, альбумін, фактор VIII для гемофільної хвороби тощо, — після чого залишається багато плазмових сумішей. Після дослідження цих продуктів Alkahest виявив, що деякі з них важливіші та ефективніші за інші. Для тестів вони планують залучити 40 пацієнтів з хворобою Альцгеймера в Каліфорнії та Флориді. Окрім тестування когнітивних функцій, експериментатори також візьмуть зразки тканин пацієнтів, щоб визначити, чи покращилися їхні ознаки.

 

“В кінцевому підсумку ми хочемо визначити ключові компоненти, які здійснюють терапевтичний ефект, адже переливання самої плазми може бути недостатньо”, — каже Вісс-Корі. За даними Американської асоціації банків крові, 60% американських запасів крові для переливання походять від людей віком понад 40 років. Омолодження крові ще повинне відбутися, але в цьому випадку додавати років, можливо, не означатиме старіти.

 


Megan Molteni
Startups Flock To Turn Young Blood Into An Elixir Of Youth
Wired, 5.09.2018
Зреферував Є. Л. 

 

28.09.2018