Мерія Парижа надала Сенцову статус почесного громадянина.

 

Мерія Парижа надала статус почесного громадянина українському режисеру, політв'язню Кремля Олегу Сенцову. Постанову про надання відповідного статусу Сенцову винесли на розгляд чергової сесії міської ради за пропозицією бурмистра Анн Ідальго.

 

Про це повідомляє Тиждень.ua.

 

"Я дякую муніципальній раді, яка одностайно проголосувала за присвоєння звання почесного громадянина Парижа для Олега Сенцова. Париж завжди буде на боці захисників індивідуальних свобод, свободи вираження думки і демократії", – заявила Ідальго.

 

 

Бурмистр вірить у те, що режисера вдасться визволити з російської тюрми.

 

"Рішення Олега Сенцова голодувати до переможного кінця не є самогубним – воно політичне. Ми ще можемо врятувати його", – сказала Ідальго.

 

У французькому інтелектуальному середовищі сформувалася справжня група підтримки Сенцова. Режисери, артисти, філософи, письменники, журналісти та деякі політики солідаризуються з вимогами українського політв'язня від того дня, як він оголосив голодування.

 

З 14 вересня триває символічне почергове голодування під амбасадою Росії, що його ініціював французький режисер Кристоф Ружжіа.

 

Першою розпочала ланцюжок добових голодувань колишній міністр юстиції Крістіан Тобіра. "Я знаю та поважаю Олега Сенцова. Його справа – це символ репресій проти свободи висловлювання, проти свободи політичних поглядів. Відправна точка – це заперечення анексії Криму, це боротьба за визнання Криму українською територією", – пояснила вона.

 

7 вересня мер Парижа Анн Ідальго заявила, що на наступній сесії міської ради запропонує надати українському режисеру Олегу Сенцову звання почесного громадянина.

 

20 серпня представники української діаспори у Франції записали відеозвернення до президента країни Емманюеля Макрона, в якому просять сприяти звільненню українського режисера Олега Сенцова.

 

13 серпня міністр культури Франції Франсуаз Ніссен, режисер Жан-Люк Годар і Кен Лоуч та інші відомі особистості у сфері мистецтва написали відкритого листа із закликом звільнити політв'язня Олега Сенцова. 

 

25.09.2018