Трампа до Білого дому, цілком імовірно, привів Путін.

Свою арґументацію цієї тези виклала газета The New York Times.

 

 

Журналісти видання The New York Times Скот Шейн і Марк Мазетті у статті «Змова для підриву виборів» (The Plot to Subvert an Election) стверджують: версія про те, що саме російський президент Володимир Путін успішно допоміг Дональду Трампу стати президентом США, є цілком правдоподібною. Водночас вони визнають, що не можуть цього гарантовано ні довести, ні спростувати.

 

На думку журналістів, котрі провели власне розслідування російського втручання у вибори, враховуючи близькі результати кандидатів на виборах 2016 року, скандал навколо публікації електронного листування передвиборчого штабу Гілларі Клінтон на сайті WikiLeaks і російська агітація на підтримку Трампа і проти Клінтон могли стати вирішальними чинниками.

 

«Коли навесні 2016 року стало зрозумілим, що Трамп, всупереч прогнозам, виявився фаворитом в боротьбі за республіканську номінацію, російська операція активізувалася за трьома напрямками: злам комп'ютерних систем демократів з подальшою публікацією матеріалів, масштабні шахрайства в Facebook і Twitter, а також взаємодія з помічниками Трампа», – пише видання The New York Times.

 

15 березня 2016 року Трамп виграв праймеріз в п'яти штатах, фактично закріпивши за собою номінацію від Республіканської партії. За даними The New York Times, того ж дня в Москві досвідчений російський гакер Іван Єрмаков, співробітник ГРУ, котрий працює на секретний підрозділ 26165, розпочав спроби проникнути в комп'ютерну мережу Національного комітету Демократичної партії. А так звані «ольгінські тролі» в гарячковому темпі почали публікувати пости в Facebook і Twitter, прикидаючись американцями і критикуючи Клінтон.

 

«Фактично російське втручання являло собою активне використання в своїх інтересах і американських компаній, таких як Facebook і Twitter; і поглядів американських громадян на питання імміграції і раси; і американських журналістів, спраглих сенсаційних новин; і наївних, а може, і не настільки наївних, амбіцій помічників Трампа. В операції брали участь сотні російських тролів, гакерів і аґентів, а їхнім завданням було вплинути на вибір мільйонів американських виборців. І вони знали, що для продуктивного втручання у вибори необхідні колективні зусилля», – пише The New York Times.

 

Російські агенти – в тому числі олігархи, дипломати, колишні офіцери і сумнівні посередники – за час передвиборчої кампанії десятки разів вступали в контакти з помічниками Трампа, стверджує газета. Вони намагалися потрапити в ближнє коло Трампа через його бізнес-партнерів, маловідомі академічні інститути, організації ветеранів та Національну стрілецьку асоціацію. За даними видання, вони зустрічалися з помічниками Трампа в Москві, Лондоні і Луїсвіллі. «Майже у всіх випадках наближені Трампа сприймали ці контакти з ентузіазмом. Судячи з усього, за всі ці місяці ніхто з них так і не повідомив ФБР про загравання іноземної держави з передвиборчим штабом кандидата в президенти», – пише The New York Times.

 

24.09.2018