МВФ підсумував роботу місії в Україні: переговори мусять продовжитися.

 

Міжнародний валютний фонд і влада України все ще провадять переговори щодо подальшої співпраці, незважаючи на завершення роботи місії МВФ у Києві.

 

Про це заявив офіційний представник фонду Джеррі Райс на брифінґу у Вашингтоні, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Місія МВФ відвідала Київ і обговорила з владою України подальшу нашу підтримку макроекономічної стабільності, реформ, економічного зростання і можливу фінансову допомогу з боку фонду. Я не маю інформації про переговори, які все ще тривають", – сказав Райс на традиційному брифінгу у Вашингтоні в четвер.

 

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман назвав конструктивними дискусії з українською владою. "Протягом останніх двох тижнів місія МВФ мала конструктивні дискусії з владою України щодо політики та реформ, спрямованих на забезпечення макроекономічної стабільності та зростання, а також щодо можливої фінансової допомоги від фонду на підтримку таких заходів. Відповідні обговорення тривають", – сказав у четвер у Києві Люнгман, коментар котрого оприлюднило представництво МВФ в Україні.

 

Нагадаємо, місія фонду на чолі з Роном ван Роденом 6 вересня розпочала роботу в Києві. Представники МВФ обговорили з владою України останні економічні події та економічну політику. На порядку денному намічених до обговорення питань була також фінансова допомога від МВФ на підтримку політики, спрямованої на забезпечення макроекономічної стабільності та подальшого руху економіки країни у напрямі сталого та інклюзивного зростання.

 

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, а також політичною кризою та зміною уряду.

 

Уряд Володимира Гройсмана продовжив переговори навесні 2016 року. МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року.

 

З липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо "газового питання": фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках. Українська ж сторона вважає таке різке підвищення невиправданим.

 

Зі слів джерел в уряді, українська сторона запропонувала МВФ уже щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути стресового підвищення ціни, однак позиція фонду є досить жорсткою.

 

21.09.2018