Більшість німців виступає за відставку Анґели Меркель.

Тим часом ксенофобська партія «Альтернатива для Німеччини» вийшла на друге місце, згідно зі свіжою соціологією. Результати.

 

  

 

За демісію Анґели Меркель з посади керівниці уряду висловилося 56 відсотків громадян Німеччини. Про це свідчать результати свіжих опитувань громадської думки, проведених інститутом Insa, які в п'ятницю, 21 вересня, опублікував німецький таблоїд Bild. При цьому менше чверті німців (24 відсотки) хотіли б переобрання Меркель на посаді бундесканцлерки ФРН.

 

Водночас 47 відсотків німців висловилися за проведення дострокових виборів. Проти розпуску чинного Бундестаґу й, відповідно, проведення позачергових виборів виступили лише 29 відсотків.

 

Якщо ж звернути увагу на результати чергового опитування Deutschlandtrend, проведеного соціологічним інститутом Infratest dimap на замовлення суспільно-правової медіакомпанії ARD, то можна зробити висновок, що німецькі виборці чимраз менше довіряють правлячій у Німеччині «Великій коаліції» у складі ХДС/ХСС і СДПН. В разі дострокових виборів ці партії отримали б у сумі лише 45 відсотків голосів. При цьому блок ХДС/ХСС хоча й зберіг би лідерство, але набрав би лише 28 відсотків голосів, що стало б найгіршим результатом консерваторів за всю їхню історію.

 

 

Проте найтривожнішим сигналом є те, що на друге місце у рейтингу суспільної популярності вийшла ксенофобська правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини», котра ще й виступає за дружбу з Кремлем. У разі проведення виборів у найближчу неділю за неї проголосувало б 18 відсотків німецьких виборців.  

 

Тоді як соціал-демократам, котрі входять до урядової коаліції, дісталося б лише 17 відсотків голосів. Партія «Союз90/Зелені» здобула б 15 відсотків голосів, ультраліва Ліва партія – 10% і ліберальна Вільна демократична партія – 9 відсотків.

 

На рейтинг урядових партій поважно вплинув останній скандал у кабінеті міністрів. Нагадаємо, що лідер ХСС і чинний міністр внутрішніх справ Горст Зеегофер (Horst Seehofer) через міґраційну суперечку з Анґелою Меркель пригрозив своєю демісією. Цим він поставив під загрозу існування всієї урядової коаліції.

21.09.2018