У Львові назвали кращі книги від BookForum.

 

Учора, 20 вересня, у Львівській національній філармонії оголосили результати головної книжкової премії BookForum – Best Book Award. Загалом на конкурс було подано 508 видань від 103 видавництв, а журі засідало у трьох містах: Києві, Харкові та Львові, повідомили у прес-службі Форуму.

 

Відтак спеціальну відзнаку у номінації «Свобода» отримала книжка «В ізоляції. Дописи про Донбас», автор Станіслав Асєєв (Васін), видавництво «Люта справа».

 

У номінації «Класична українська література» перемогла книжка «Листи. Леся Українка» видавничого дому «Комора».

 

У номінації «Сучасна українська поезія» перемогу здобула книжка «Антологія молодої української поезії», упорядник Мирослав Лаюк, видавництво «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га».

 

У номінації «Класична іноземна література в українському перекладі» перемогла книжка «Сенека. Моральні листи до Луцілія», перекладач Андрій Содомора, видавництво «Апріорі».

 

У номінації «Сучасна іноземна література в українському перекладі» перемогла книжка «За лаштунками в музеї», Кейт Аткінсон, видавництво «Наш формат».

 

У номінації «Література для дітей віком від 0 до 5» перемогла книжка «Улюблені вірші-3», упорядник Іван Малкович, видавництво  «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га».

 

У номінації «Література для дітей віком від 6 до 12» перемогла книжка «Казки на ніч для дівчат-бунтарок», Елена Фавіллі, видавництво «Книголав».

 

У номінації «Література для підлітків і YA» перемогла книжка «Повернутися з війни», авторка Наталя Нагорна, видавництво «ДІПА».

 

У номінації «Non-fiction» перемогла книжка «Ми були солдатами… і молодими: Я-Дранґ – битва, що змінила війну у В’єтнамі», автори Гаролд Ґреґорі Мур, Джозеф Лі Ґелловей, видавництво «Астролябія». 

 

У номінації «Біографія» перемогла книжка «Наречена Шульца», Агата Тушинська, «Видавництво 21».

 

У номінації «Історія» перемогла книжка «Червоний голод. Війна Сталіна проти України», авторка Енн Епплбом, видавництво «HREC-PRESS»

 

У номінації «Візуальна книга» перемогла книжка «Авангард. Українські художники першої третини XX ст.», автор Дмитро Горбачов, видавництво «Мистецтво».

 

У номінації «Наукова література» перемогла книжка «Лікарські товариства у Львові до 1939 року», автор Оксана Стадник, видавництво  «ТзОВ “Аверс”».

 

У номінації «Популярна наукова література» перемогла книжка «Іван Боберський – основоположник української тіловиховної і спортової традиції», автори Андрій Сова та Ярослав Тимчак, видавництво «Апріорі».

 

У номінації «Місто-Львів» перемогла книжка «Моцарт із Лемберга», автор Богдан Коломійчук, «Видавництво Старого Лева». Особливу відзнаку Малого журі у Львові отримала книжка «Найдорожча мамусю! Листування о. Любомира Гузара із Матір”ю (1975-1992)», Марія Рипан, Олег Турій, Видавництво УКУ.

 

У номінації «Місто-Харків» перемогла книжка «Ми просто йшли…Спогади», автор Ігор, архієпископ Ісіченко, видавництво «Акта». Особливу відзнаку Малого журі у Харкові отримує книга «Нечуваний Нечуй», автор Максим Тарнавський, видавництво Laurus.

 

У номінації «Місто-Київ» перемогла книжка «Прості речі. Вісім розмов з Адою Роговцевою», автор Тетяна Терен, видавництво Pabulum. Особливу відзнаку Малого журі у Києві отримує книга «"Нова генерація" і мистецький модернізм в Україні», автор Мирослава Мудрак, видавництво РОДОВІД.

 

Від організаторів спеціальні відзнаки отримують наступні книги: від голови журі Богдана Тихолоза спеціальну відзнаку отримає книга «Плинні ідеології. Ідеї та політика в Європі ХІХ–ХХ століть», автор – Володимир Єрмоленко, видавництво «Дух і літера», спеціальну відзнаку секретаря журі Катерини Крамар отримує книга «Бджоли», автор Пйотр Соха, видавництво «Час майстрів», спеціальну відзнаку від програмної директорки ГО «Форум видавців» отримують книжки видавництва «КМ-Букс», спеціальну відзнаку від координаторки проектів ГО «Форум видавців» Анни Батищевої отримує книга «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» автора Глотова С., видавництво «Фоліо».

 

Спеціальні відзнаки від президента ГО «Форум видавців» Олександри Коваль отримують наступні книги: «Український книжковий знак ХIХ–ХХ століть: каталог колекції Степана Давимуки. Том 1,2,3», авторка: Лариса Купчинська, видавництво «Апріорі»; «Трансформаційні процеси у фінансовому секторі національної економіки: теорія, методологія та моделювання», автор: Олександр Барановський, ДВНЗ «Університет банківської справи»; «Мартін Гайдеґґер та екзистенційна філософія», автор Андрій Дахній, Видавництво Львівського національного університету імені Івана Франка; «Структура і динаміка геофізичних полів у Західній Антарктиці», автор: Третяк Корнилій, Видавництво «Львівської політехніки»; «Про гріхи і чесноти», автор Любомир Гузар, видавництво «Фоліо»; «Михайло Жук: мистець-літератор», автор Людмила Соколюк, видавець Олександр Савчук; «Вовк під вікном», автор Наталя Кащак, видавництво «Маміно»; «Прагнення волі. Спогади військового капелана 2014-2015», автор о.Орест-Роман Сало, благодійна організація Фундація «Андрей», видавництво «Артос»; «Раз овечка, два овечка», автор Галина Крук, видавництво Vivat; «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя», автор Майкл Катакіс, Видавництво Старого Лева; «Дюймовочка», автор: Ганс Християн Андерсен, видавництво «Каламар»; «Сліпобачення», автор Пітер Воттс, Видавництво Жупанського.

 

У номінаціях «Сучасна українська проза» та «Література з економіки, бізнесу та фінансів» не було обрано переможців.

 

Відзнаки за особливий внесок в українську літературу отримали Марта Богачевська-Хом’як, а також Марко Андрейчик.

 

Гран-прі цьогорічної премії здобуває книжка «Наш герб. Українські символи від княжих часів до сьогодення», автори Андрій Гречило, Богдан Завітій, видавництво «Родовід».

21.09.2018