Верховна Рад збільшила чисельний склад ЦВК.

 

Верховна Рада України збільшила кількісний склад Центральної виборчої комісії із 15 до 17 членів.

 

На підтримку законопроекту №9090 в цілому проголосувало 236 депутатів, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Закон встановлює, що ЦВК складається з 17 осіб, натомість у теперішній редакції закону "Про Центральну виборчу комісію" передбачено, що до її складу входить 15 осіб.

 

"Ми зможемо розв’язати дилему, коли в поданні (мається на увазі подання Президента щодо кандидатів на посаду членів комісії, – Z) є 14 кандидатур на 13 вакансій... Ми зможемо розв’язати дилему і дати можливість усім фракціям парламенту мати своє представництво. Цей спосіб дозволяє нам політично взяти на себе відповідальність і вирішити всі суперечності", – прокоментував автор законопроекту Голова ВР Андрій Парубій.

 

Закон спрямовано на забезпечення такого представництва політичних сил у складі Центральної виборчої комісії, що відповідатиме рекомендації, висловленій у резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи 2203 (2018), щодо необхідності пропорційного представництва парламентських політичних фракцій у цьому органі.

 

Нагадаємо, Президент 23 січня підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії, у його списку було 14 кандидатів.

 

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК, у лютому 2017 року – ще одного члена комісії.

 

18.09.2018