Екзархи Константинополя: Ми приїхали працювати над уже вирішеним питанням.

 

Екзархи Вселенського Патріархату в Україні – єпископ Едмонтона і Захiдної єпархії УПЦ в Канаді Іларіон та архієпископ Памфільський і Західної єпархії УПЦ у США Даниїл – заявили про те, що надання українській православній Церкві автокефалії є "вирішеним питанням".

 

Про це екзархи Константинополя заявили у понеділок на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, інформує прес-служба Банкової.

 

 

"Ми приїхали в Україну із надзвичайною місією, представляємо особисто Вселенського Патріарха Варфоломія і одночасно Священний синод Вселенської патріархії Константинопольської для того, щоб продовжити працю над уже вирішеним питанням, що початок процесу надання автокефалії українській православній Церкві розпочався. Ми є на прямій, котра іде до фінішної лінії", – наголосив архієпископ Даниїл.

 

"Нам багато працювати", – зауважив він та додав, що не може погодитися із інтерпретацією декотрих медій про те, начебто призначення екзархів розділить українське православ’я. "Навпаки, [ми приїхали] для того, щоб зробити ще більше кроків для того, щоб принести те всім бажане єднання для української православної Церкви", – підкреслив архієпископ.

 

Даниїл зазначив, що екзархи готові до чіткої співпраці з Українською православною цервою Київського патріархату, а також готові до діалогу з УПЦ, котра перебуває в лоні Російської православної церкви, і також із УАПЦ. "Ми не маємо жодних пересторог для того, щоб зустрічатися із представниками різних релігійних організацій і почути їхню думку та конструктивно з ними співпрацювати", – сказав архієпископ Памфільський.

 

Президент Петро Порошенко прийняв екзархів Вселенського Патріархату в Україні – єпископа Едмонтона і Захiдної єпархії УПЦ в Канаді Іларіона та архієпископа Памфільського і Західної єпархії УПЦ в США Даниїла.

 

Вселенський Патріарх Варфоломій передав в Україну листа, в котрому інформує державних лідерів про те, що екзархів призначено "в рамках уже започаткованого процесу надання довгоочікуваного та глибокого бажання статусу автокефалії христолюбивому українському народові". Константинополь підкреслив, що Даниїл та Іларіон "обидва служать у відповідних країнах українським православним віруючим під канонічним заступництвом та духовною опікою константинопольської Матері-Церкви".

 

"Це знаменне історичне рішення Першого престолу православ’я безумовно сприятиме процесам надання автокефалії, про яке ми молимось і над яким ми працюємо день і ніч", – написав Варфоломій, підкресливши, що цей "чудовий процес" започатковано "для духовного процвітання та незалежності христолюбивої та багатостраждальної України".

 

Президент України Петро Порошенко подякував Константинопольському патріархові за листа, відзначивши його мудрість і мужність. Також голова держави висловив вдячність екзархам за їхню місію, додавши, що має за приємність відчувати прихильність Даниїла та Іларіона Україні. "Надзвичайно важливим є те, що я можу звертатися до вас українською мовою. Це величезна насолода і розуміння того, що Україна займає велику частку у вашому серці", – заувавжив Президент.

 

"Ми вас з нетерпінням чекали... Ми молимося за те, щоб вона якнайшвидше привела до відповідного рішення. І зі свого боку будемо робити все для того, щоб ви мали можливість спілкуватися з усіма релігійними громадами. Робити все можливе для того, щоб забезпечити прийняття цього довгоочікуваного рішення", – сказав Петро Порошенко.

 

18.09.2018