Семеро поліціянтів постраждало під час сутичок біля ГПУ.

 

Семеро поліціянтів постраждали у понеділок під час вуличних сутичок, котрі спалахнули під час акції протесту ветеранських та націоналістичних організацій під будівлею Генеральної прокуратури України. Протестувальники вимагали відставки Юрія Луценка у зв'язку з екстрадицією до Росії Тимура Тумгаєва – росіянина, котрий просив в Україні політичного притулку й після виїзду з РФ записався до одного з добровольчих батальйонів.

 

Фото "Радіо Свобода"

 

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтями "хуліганство" та "погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу".

 

Згідно з прес-релізом Нацполіції, "під час заходу активісти розписали стіни будівлі, а потім агресивно налаштовані учасники намагалися потрапити у приміщення, застосували газові балончики, а відтак виникла сутичка із працівниками поліції".

 

Як повідомляє "Громадське", "силовики" застосували сльозогінний газ. З боку активістів полетіло каміння, вони запалили бак зі сміттям. Учасників сутичок обливали водою. 

 

Командир 8-го окремого батальйону "Аратта" Української добровольчої армії Андрій Гергерт (позивний Червень) заявив, що Тумгоєв належав до батальйону імені Шейха Мансура? й обурився видачею Тимура росіянам.

 

У партії "Національний корпус", коментуючи сутички, ствердили, що під стіни Генпрокуратури стягнули, зокрема, колишніх "беркутівців".

 

Під час протестів також зазнала нападу журналістка телеканалу NewsOne, що його пов'язують з інтересами Вадима Рабиновича і Віктора Медведчука. Під час включення репортерку закидали яйцями, одна з протестувальниць ударила її в обличчя.

 

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом нападу на знімальну групу, кваліфікуючи інцидент як перешкоджання професійній діяльності журналістів.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко на брифінґу заперечив інформацію про те, начебто Тумгоєв брав участь у добровольчому батальйоні.

 

"За два роки процесу над Тумгоєвим, який розшукується за червоною картою Інтерполу за участь у міжнародно визнаній терористичній організації "Ісламська держава" на території Сирії, про що він особисто підписав протокол у момент затримання, ним, його адвокатами або побратимами не було повідомлено про ймовірну його участь у будь-якому з добровольчих батальйонів або Збройних силах України", – зазначив генпрокурор.

 

"До самого завершення екстрадиції жодних заяв про участь у тому чи іншому добровольчому батальйоні не надходило", – ствердив Юрій Луценко.

 

17.09.2018