Європейський Союз уклав із Україною кредитну угоду на €1 млрд.

 

Представники України та Європейського Союзу підписали меморандум про взаєморозуміння та кредитну угоду щодо надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на €1 млрд.

 

Як повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна", з боку України документи підписали в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова та голова Національного банку Яків Смолій, а з боку Унії – голова Європейської комісії з питань євро та фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс.

 

 

У церемонії підписання кредитної угоди та меморандуму брали участь Президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

 

Після підписання голова Української держави подякував ЄК та персонально єврокомісару Домбровскісу за "різнобічну і велику підтримку, яку Європейський Союз надає українському уряду та українському народу".

 

"Це велика допомога в проведенні реформ та підтримка реформ – не лише фінансова, а й консультативна – і ви по праву є учасником і співспонсором тих реформ, які відбуваються в Україні останні чотири роки", – сказав Порошенко.

 

У Меморандумі про взаєморозуміння закріплено умови четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні на €1 млрд.

 

Напередодні віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що для отримання макрофінансової допомоги Європейського Союзу Україні доведеться виконати умови з третьої програми та здійснити малу приватизацію.

 

З її слів 1 млрд поділять на два транші, перший із котрих офіційний Київ очікує отримати ще до кінця цього року.

 

Як уточнило Міністерство фінансів України у прес-релізі, транші макрофінансової допомоги розподілять рівномірно – по €0,5 млрд кожен. При цім очікується, що перший транш надійде восени цього року після завершення сторонами внутрішніх процедур, необхідних для набуття чинності підписаними документами і виконання Україною умов надання першого траншу.

 

Другий транш має надійти навесні 2019 р. за результатами оцінки виконання Україною заходів щодо реформування відповідних секторів реалізації державної політики, зазначає фінансове відомство.

 

Мінфін наголосив, що найближчим часом спільно з МЗС внесе пропозицію Президенту України щодо необхідності невідкладного внесення на розгляд Верховної Ради проекту закону про ратифікацію цих договорів.

 

Згідно з інформацією, оприлюдненою прес-службою Єврокомісії з нагоди підписання меморандуму, програма реформ передбачає дії у сфері боротьби з корупцією, управління державними фінансами, управління держпідприємствами та банками, зокрема повернення активів, реформування енергетичного сектора, а також здійснення ключових соціальних реформ.

 

"Україна має продовжувати дотримуватися ефективних демократичних механізмів, зокрема багатопартійної парламентської системи, а також верховенства права. Крім того, Україна і надалі має гарантувати дотримання прав людини", – йдеться у повідомленні.

 

Крім того, в ЄК наголосили, що виплати траншів будуть пов'язані з прогресом України у виконанні її програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

 

15.09.2018