Україна перемогла Росію в апеляції щодо "боргу Януковича".

 

Апеляційний суд Англії у п'ятницю скасував рішення суду першої інстанції щодо спрощеного провадження у справі про "борг Януковича" (стосовно єврооблігацій на суму 3 мільярди доларів США, випущених у грудні 2013 року), ухвалене в березні 2017 року на користь Росії. За скаргою України апеляційний суд направив справу до суду першої інстанції для розгляду за повною процедурою.

 

Про це повідомило Міністерство фінансів України.

 

"Скасування попереднього рішення та надання Україні можливості представити свій захист у повному обсязі в суді першої інстанції є визначною перемогою України", – прокоментували у Мінфіні.

 

Згідно з інформацією Міністерства фінансів, всі троє суддів Апеляційного суду Англії погодилися з тим, що суддя в першій інстанції помилково: відмовив Україні в судовому розгляді аргументів захисту щодо примусу; та відмовив Україні в постійному зупиненні провадження у разі, якщо англійський суд не може розглядати аргументи України стосовно примусу.

 

"Апеляційний суд одностайно вирішив, що англійський суд мусить провести повний та відкритий судовий розгляд позиції України. Україна заявляє, що нібито укладені угоди стосовно "російських" облігацій є нікчемними та не підлягають примусовому виконанню з огляду на свавільні погрози та акти політичної і військової агресії Росії проти України", – прокоментувало Міністерство фінансів.

 

Суд у Лондоні зазначив, що обрана Росією тактика суперечить "засадам правосуддя" та є "несправедливою".

 

Одним із арґументів для суду стало те, що перша інстанція не прислухалася до України, коли наша сторона стверджувала: "Жодна країна не має права використовувати на свою користь власні порушення [міжнародного права]".

 

"У зв’язку з цим Апеляційний суд прямо зазначив у своєму рішенні, що уряд Сполученого Королівства "вважає дії Росії щодо окупації Криму та надання допомоги бойовикам на сході України у протистоянні українській владі прямим порушенням зобов'язань Росії за міжнародним правом, у тому числі, зокрема, зобов'язань згідно з імперативними нормами, відображеними у статті 2(4) Статуту ООН", – переказали у Мінфіні.

 

Водночас, Мінфін зазначив, що апеляцію Україна виграла лише частково: суд підтримав рішення судді Блера "у частині аргументації України щодо дієздатності, повноважень, непрямих умов та контрзаходів", і також погодився із суддею першої інстанції, що не існує інших вагомих підстав для повного судового розгляду.

 

В. о. міністра фінансів Оксана Маркарова зазначила, що Україна продовжує наполягати на тому, що домовленості стосовно єврооблігацій на $3 млрд були зумовлені "зухвалими погрозами та актами агресії, які Росія вчинила проти України не тільки напередодні укладення відповідних угод, завдяки чому й забезпечила їх підписання, а також у період після підписання". "Росія мусить нести відповідальність за свої міжнародно протиправні діяння, і англійський суд чітко дав зрозуміти, що не ухилятиметься від прийняття рішення з цього питання", – резюмувала Маркарова.

 

14.09.2018