Офіційний Київ відмовився відновлювати постачання води до Криму.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія, згідно з міжнародним правом, сама винна в кризі з нестачею води у Криму – як окупант цієї території.

 

Про це Клімкін написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи заяви проросійських сил про те, нібито відмова офіційного Києва постачати прісну воду на півострів є злочином.

 

"Щодо міжнародного права, то радив би зазирнути хоча б у Google (ключові слова: гаазькі конвенції), а за потреби готовий надати вичерпні юридичні консультації. Річ у тім, що міжнародне право, на яке ви (лідери "Опозиційного блоку", – Z) посилаєтеся, твердить прямо протилежне: всю відповідальність за ситуацію на окупованих територіях несе саме окупант. Це не Україна відрізала Крим від води – це зробила Росія, силою відрізавши Крим від України", – прокоментував міністр закордонних справ.

 

Павло Клімкін наголосив на тому, що "сама собою окупація Криму є страхітливим порушенням міжнародного права і людських прав усіх кримчан", і саме російська окупація спричинила до безлічі інших злочинів в усіх сферах, зокрема дискримінації за расовою та національною ознаками (що є предметом українського позову до Міжнародного суду ООН), незаконного позбавлення волі численних політв’язнів, а також "навмисного переселення з Росії до Криму нових колонізаторів шляхом примусового заміщення населення й нав’язування російського громадянства кримчанам". "Екологічна катастрофа в Армянську – це теж злочин, скоєний окупантами на чужій землі", – зазначив Павло Клімкін.

 

Голова МЗС заявив про те, що інформаційна хвиля довкола водопостачання стала для нього передбачуваною. "Мій прогноз, що Росія використовуватиме ситуацію в Армянську для того, щоб посилити тиск на Україну у питанні постачання води, повністю підтвердився. Росія все-таки дуже передбачувана у своїх підлостях!" – прокоментував міністр.

 

Апелюючи ж до "Опозиційного блоку", Павло Клімкін обурився тим, що "реґіонали" ллють воду на млин Росії. "Якщо ви так переймаєтеся долею наших співвітчизників у Криму, то закличте Росію негайно припинити незаконну окупацію Криму, а також і Донбасу", – закликав міністр.

 

У середу, 12 вересня, міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав у коментарі журналістам, що Україна ніколи не підпише контракту на постачання води в окупований Крим, у котрому вказуватиметься приналежність півострова Росії.

 

"Зараз у нас попередній контакт відбувся, але ми не будемо робити нічого, що дасть Росії ось цей козир, щоб використати це питання в контексті маніпуляцій з водою. І ми прекрасно знаємо про всі фейкові плани начебто побудувати це постачання... Ми цього ніколи не дозволимо. На окуповану територію вода за контрактом, де написано «Крим, Росія», ніколи постачатися не буде", – сказав Клімкін, згідно з аґенцією УНІАН.

 

Павло Клімкін зазначив, що Росія намагається використати ситуацію з викидом отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу "Кримський титан" з метою "розкручування, в тому числі на міжнародних майданчиках, питання непостачання води на окуповану територію", і розкручує цю проблему "не з точки зору міжнародного права, а начебто загортаючи це в таку гуманітарну обгортку".

 

"Цього ми маємо уникнути. Тому ідемо до міжнародних організацій тільки з чіткими доказами, з вимірами, з тим, що ми отримаємо від наших партнерів", – заявив Клімкін, коментуючи оголошений намір України звернутися до Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), якщо буде підтверджено застосування хімічної зброї у зв'язку з викидами отруйних речовин на заводі "Кримський титан".

 

10 вересня постійний представник Президента України в Криму Борис Бабін заявив: постачання дніпрової води до анексованого Криму не відновлять, адже тамтешньому населенню вистачає ресурсу.

 

"Сьогодні Крим потребує дніпровської води. Зупиняється економіка, порожні водосховища – це не становить загрози для населення, для населення питної води вистачить. Це викликає особливі проблеми для підприємств. Тому сьогодні ми знаємо про це, були наради відповідного рівня, їм спустили вказівку з Москви: дати воду будь-якою ціною. А я відповім: будь-якою ціною ми не дамо вам води, оскільки населення цієї води не потребує", – сказав Бабін.

 

14.09.2018