Томос для України: РПЦ пригрозила розривом Константинополю.

 

Російська православна церква пригрозила розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом у випадку надання автокефалії Українській церкві.

 

Про це заявив представник РПЦ, митрополит Іларіон на російському телебаченні, повідомляє "Ехо Москви".

 

Російський митрополит сказав, що засоби церковної дипломатії станом на сьогоднішній день "практично вичерпані".

 

Іларіон вважає, що Вселенський патріархат учинив "підло і віроломно".

 

Натомість синод Російської православної церкви ствердив у своїй офіційній заяві, що рішення Вселенського патріархату "заводять у тупик стосунки між Російською і Константинопольською церквами, створюють реальну загрозу єдності всього світового православ'я".

 

Російський синод заявив, що "вся повнота відповідальності" за "антиканонічні дії" лягає на патріарха Варфоломія та його соратників, а "дії-відповіді Московського патріархату підуть у найближчий час".

 

Українська православна церква Київського патріархату в особі архієпископа Євстратія Зорі виступила з критикою позиції РПЦ, наголосивши також на тому, що насправді синод у Росії не збирався.

 

"Загрозу єдності православ'я вже багато десятиліть несуть гегемоністичні прагнення Московського патріархату, який намагається перетворитися на «православний Ватикан» – всесвітній центр тяжіння для всіх православних Церков. Рішення та дії Вселенського патріарха покликані якраз до того, щоб зупинити цю загрозу та повернути православ'ю справжню єдність, яку керівництво РПЦ підриває", – написав Зоря на своїй сторінці у Facebook.

 

"Судячи з тону погроз, Московська патріархія зараз не здатна до адекватної реакції на проблеми, які виникли, чим заганяє себе у глухий кут самоізоляції та схизми", – резюмував архієпископ.

 

10.09.2018