Порошенко звинуватив у катастрофі в Армянську російську воєнщину.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що екологічна катастрофа на заводі “Титан” в Армянську сталася через руйнацію екозахисних механізмів внаслідок тренувань російських військовиків.

 

Про це Порошенко сказав на засіданні Ради національної безпеки і оборони у четвер, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

“Згідно з версією із надійних джерел, які я маю у своєму розпорядженні, – це наслідки відповідних тренувань російських військових, які призвели до руйнації екологічних захисних механізмів”, – прокоментував голова держави.

 

Порошенко заявив про потребу створити міжнародну комісію і зупинити екологічну катастрофу, джерело якої зосереджене на окупованій території, але впливає безпосередньо на материкову Україну, а також знайти причину еколиха.

 

Крім того, Порошенко зазначив, що дітей з Армянська запросять у Херсонську область на оздоровлення і відпочинок. Відтак голова держави доручив прикордонникам забезпечити спрощений порядок перетину адмінкордону для організованих дитячих груп із Криму.

 

"Вони мають відчувати піклування держави про кожного, хто опинився на окупованій території, незалежно, чи це окупована територія українського Криму, чи українського Донбасу", – підкреслив Президент.

 

Зазначимо, що подібну версію озвучила і українська розвідка: згідно з інформацією розвідників Міністерства оборони, росіяни пошкодили інфраструктуру заводу "Титан" під час стрілянини. 

 

Водночас попередні висновки урядової міжвідомчої робочої групи свідчать про те, що шкідливі викиди в атмосферу на заводі "Титан" можуть бути спричинені або людським фактором і корпоративним конфліктом на підприємстві, або ж солоними підземними водами, які використовують для виробничих потреб заводу при дефіциті прісної води.

 

Про це напередодні поінформував журналістів голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

 

"На сьогодні дві версії. Перша – те, що в них змінилося керівництво заводу, і є людський фактор, і там ще корпоративний конфлікт. І друга версія – це те, що у воді, яку вони качають з-під землі, пішла засоленість, і ця засоленість вплинула на фільтри, вплинула на запірне обладнання, яке сьогодні фактично робить викиди напряму в атмосферу з перевищеннням гранично допустимих норм по багатьох компонентах", – сказав Гордєєв.

 

З його слів, ці дві версії зараз перевіряють.

 

07.09.2018