Суд дав доступ до телефонних розмов журналістки-розслідувачки "Радіо Свобода".

 

"Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода" обурене ухвалою українського суду, який дав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької протягом півтора року.

 

Це рішення є надмірним, грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси, наголосила речниця Radio Free Europe/ Radio Liberty Джоанна Левісон.

 

 

"Це рішення створює несприятливу атмосферу для українських журналістів і має бути скасоване. Те, що запит охоплює тривалий період спілкування з телефону, що належить відомій українській журналістці, яка успішно викриває високопосадову корупцію, викликає серйозне занепокоєння про справжні наміри тих, хто шукає інформацію", – сказала вона.

 

27 серпня Печерський суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону керівника програми журналістських розслідувань "Схеми".

 

В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків та смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

 

Як наголошує "Радіо Свобода", за цей час редакція "Схем" здійснила та оприлюднила низку розслідувань про українських високопосадовців, включно з діяльністю генерального прокурора України.

 

Варто зазначити, що Седлецька разом з низкою інших журналістів проходить свідком у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником.

 

Адвокат "Радіо Свобода" Анатолій Попов назвав рішення про доступ до телефону надмірним і таким, що "порушує як в цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста".

 

Зі слів Попова випливає, що редакція "Радіо Свобода" дійсно пов'язує спробу отримати додаткову інформацію про Седлецьку з кримінальним провадженням проти Артема Ситника.

 

"Цією ухвалою суд надав слідству доступ до значно більшої кількості приватної інформації журналіста, ніж це потрібно в конкретному розслідуванні. Зустріч, за даними слідства, відбулась у травні 2017 року, тоді як слідчі отримали доступ до приватної інформації журналістки протягом цілих 17 місяців, хоча такі широкі дані не мають значення для розслідування цього кримінального провадження. Це суттєве порушення. І ми будемо вчиняти відповідні дії", – заявив він.

 

У грудні 2017 року Наталію Седлецьку викликали на допит до Генеральної прокуратури у справі проти керівника НАБУ. На допиті розслідувачка покликалась на пряму норму Кримінально-процесуального кодексу, згідно із котрою журналістів не можуть допитувати як свідків про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації.

 

Згідно з даними слідства, розмова Артема Ситника з низкою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Керівник НАБУ відкидає звинувачення, що під час неформального спілкування порушив законодавство.

 

04.09.2018