Гірські райони Львівщини обмежені в доступі до інформації.

 

1 вересня в Україні відімкнули аналогове мовлення. Тепер телеглядачам доступне лише цифрове, супутникове або кабельне телебачення. Проте цифрове мовлення не покриває всю територію країни, відтак люди або залишаються взагалі без інформації, або мусять купувати супутникові тарілки, передає Zaxid.net.

 

На Львівщині найгірша ситуація з цифровим покриттям у гірських районах.

 

«Мають змогу приймати цифрове телебачення десь до 60% населення Львівщини. Найгірше, що карпатський регіон у нас не покритий цифровим телебаченням. Однозначно там люди будуть обмежені в доступі до інформації», ‒ каже директор львівської філії Концерну радіомовлення та телебачення України Юрій Пінкевич.

 

І без цифрового, і без аналогового мовлення опинилися Турківський, Старосамбірський, Мостиський, Яворівський, Сколівський і половина Сокальського району.

 

Загалом без доступу до інформації через відсутність цифрового мовлення залишилася третина України.

 

«Ми фактично підставили нашу країну під певну інформаційну кризу. Уявімо собі, що громадяни глухих сіл підключаться на якісь супутники – як завжди, наші громадяни зекономлять і підключаться на піратські супутники. І там можуть бути і російські канали», ‒ стверджує директорка громадської організації «Детектор медіа» Галина Петренко.

 

Що ж буде з концерном РРТ, теж невідомо. Адже близько половини доходів він отримував від трансляції аналогового телебачення. «Зараз питання для РРТ ‒ що в них розбалансовується дохідна та прибуткова частини, тому що його доходи просто зменшуються», ‒ зазначає Галина Петренко.

 

Видання зазначає, що цифровий сигнал у телевізори всієї країни постачатиме єдина приватна компанія-монополіст «Зеонбуд», що зареєстрована в офшорах на трьох іноземців, які навряд чи є справжніми власниками.

04.09.2018