В Івано-Франківську зареєстрований випадок ботулізму.

 

За інформацією Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, протягом минулого тижня в Україні продовжували реєструвати випадки захворювання на ботулізм, пов’язані з вживанням рибної продукції (вяленої та копченої).

 

Один із випадків захворювання людини на ботулізм трапився в Івано-Франківську, він пов'язаний із вживанням в'яленої риби, передає Бліц-Інфо.

 

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватися наступних рекомендації: в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання; продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації; ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати; сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки); захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;  не купувати продукти харчування на стихійних ринках;

 

За перших ознак захворювання слід негайно звернутися до медичних фахівців.

 

Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови. Харчовий шлях зараження, найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви.

 

Першими і найбільш постійними симптомами ботулізму є підвищена стомлюваність, м'язова слабкість («ноги ватяні»), запаморочення. У розпалі хвороби особливо виразно помітно переважне ураження м'язів шиї та кінцівок. Інші симптоми, що дозволяють із більшим ступенем імовірності діагностувати ботулізм, звичайно виникають через 1-3 дні й навіть пізніше, хоча іноді можуть виявлятися і з перших днів хвороби. У частини хворих (приблизно у 30-40%) можуть у перші години і дні спостерігатися короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень. Особливістю такого диспепсичного розладу є його короткочасність і мізерність.

 

Також симптомами ботулізму є постійна сухість у роті, порушення зору, порушення ковтання і дихання.

 

Хвороба потребує специфічного лікування в умовах лікарні, оскільки має високу летальність.

04.09.2018