Клімкін: Ескалацію в Азові не вдасться зупинити лише політикою.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про те, що агресивні дії Росії в Азовському морі були передбачувані для офіційного Києва, й наразі держава дотримується стратегії комплексної реакції на дії РФ.

 

Про це Клімкін сказав у інтерв'ю телеканалу ICTV.

 

"Україна передбачала цей розвиток подій. І передбачала не вчора й не позавчора. Ми розуміли, що Росія почне контрольовану ескалацію і почне підіймати ставки", – заявив голова зовнішньополітичного відомства.

 

"Наші дії не мають бути сконцентровані тільки на політиці, безпеці та юридичних питаннях. Спрацює тільки поєднання всього", – переконаний Павло Клімкін.

 

При цім міністр зауважив, що йдеться про військову присутність на узбережжі, спільні зусилля з друзями та партнерами України, а також юридичну активність.

 

"Ми готові до дій з боку Росії. Це свідома російська ескалація, підняття ставок", – запевнив Клімкін.

 

"Це (кроки у відповідь, – Z) має безпековий формат, і нашу протидесантну здатність, і нашу здатність подальшої присутності в Азовському морі. В останні дні лунають і американські, і європейські заяви з цього приводу. По-третє, ми будемо послідовно рухатися шляхом залучення міжнародної підтримки до визнання Азовського моря нормальним територіальним морем. Ну і четверне, один із головних засобів – це наші юридичні засоби і успіх у арбітражному позові проти Росії. Це комплексний позов, який стосується Конвенції з морського права", – перелічив пан Павло.

 

"Тільки комбінація всіх засобів дасть нам результат. Одним форматом питання не вирішиться. Для цього треба діяти послідовно та рішуче. Показувати і наш потенціал, і те, що ми маємо на узбережжі у військовому сенсі. І Росія про це знає. Також постійно розмовляти з нашими партнерами і друзями, як ми це робимо протягом останнього часу", – зазначив міністр.

 

04.09.2018