МЗС підготувало пакет для денонсації договору про дружбу з РФ.

 

Міністерство закордонних справ України підготувало пакет документів для денонсації договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ, укладеного в 1997 році.

 

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ці документи вже підготовлені, весь пакет. Ми його обробили. Найближчим часом внесемо його формально", – сказав голова МЗС журналістам.

 

Міністр зазначив, що Росія порушила "практично всі положення цього договору, включаючи преамбулу".

 

"Найближчими днями ви вже почуєте: ми його безпосередньо внесемо на розгляд", – пообіцяв міністр.

 

Клімкін додав, що термін дії договору завершується, і "не може бути й мови про його продовження".

 

Нагадаємо, 28 серпня Президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від Міністерства закордонних справ пакета документів для початку процедури припинення дії договору.

 

Раніше, у квітні цього року, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що договір про дружбу і співробітництво з РФ досі діє, оскільки в ньому РФ визнає територіальну цілісність України і зобов'язується не нападати на Українську державу. "Поведінка РФ протягом цих чотирьох років – це пряме порушення... Ми зараз маємо базу, яку ми можемо використовувати в наших судових позовах проти РФ, якраз посилаючись, зокрема, не лише на порушення міжнародних багатосторонніх угод з боку РФ, а безпосереднє порушення двосторонньої угоди – т. зв. великого договору між Україною та Росією", – пояснила вона.

 

При цім Климпуш-Цинцадзе зазначила, що, "очевидно, час його минає", проте договір може бути автоматично оновлений, якщо сторони дійдуть такої згоди.

 

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією було укладено 31 травня 1997 року терміном на десять років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума – 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

 

Згідно зі ст. 40 договору, його укладено терміном на десять років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до завершення чергового десятирічного періоду. Відлік першого десятирічного періоду розпочинався з дати набуття договором чинності (з 1 квітня 1999 року) і завершувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання припинити дію договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

 

 

30.08.2018