Порошенко заявив про підготовку денонсації договору про дружбу з РФ.

 

Президент України Петро Порошенко заявив про підготовку до припинення договору про дружбу, співпрацю та партнерство з РФ, укладеного в 1997 році, й запевнив, що Україна юридично готова до такого кроку.

 

Про це Порошенко заявив на зустрічі з керівниками закордонних дипломатичних установ України у вівторок у Києві, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Сьогодні ми підійшли досить підготовленими та юридично захищеними до наступного кроку: припинення дії договору про дружбу, співпрацю та партнерство між Україною та Російською Федерацією, який з вини Москви вже давно став анахронізмом", – оголосив Порошенко.

 

"Уже найближчим часом я очікую від Міністерства закордонних справ необхідний пакет документів для початку реалізації цього процесу", – заявив Президент.

 

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією було укладено 31 травня 1997 року. Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Госдума – 25 грудня 1998 року.

 

Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

 

Згідно зі статтею 40 документа, договір укладено терміном на десять років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до завершення чергового десятирічного періоду.

 

Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати, коли договір набув чинності (з 1 квітня 1999 роки), і завершувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання припинити дію договору до 1 жовтня 2008 року, відтак його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

 

28.08.2018