Парад Незалежності відкриють бойові прапори доби УНР.

 

Парад 24 серпня на честь 27-го Дня Незалежності відкриють прапори славетних військових частин доби визвольних змагань. Таким чином буде вшановано також 100-річчя УНР.

 

Про це повідомив історик Василь Павлов, радник заступника голови Адміністрації президента України.

 

 

Павлов розмістив на своїй сторінці у Facebook фото реконструйованих знамен: прапори 3-ї Залізної стрілецької дивізії УНР; 1-го Українського запорозького полку; 2-го Запорозького піхотного полку; Українського полку імені Богдана Хмельницького.

 

Глядачі вже спостерігали ці знамена на репетиціях параду на Хрещатику.

 

У коментарі виданню “Новинарня” Павлов зазначив, що історичні прапори понесуть знаменні групи окремого президентського полку ЗСУ імені Богдана Хмельницького.

 

“Копії прапорів виготовлені коштом Міністерства оборони. Їх ініціювала робоча група. Основний масив консультацій – Ярослав Тинченко, заступник директора з наукової роботи Національного військово-історичного музею”, – розповів Павло.

 

З його слів, там ці реконструйовані хоругви і будуть зберігатися.

 

Там же, у військово-історичному музеї, перебуває оригінал прапора 3-ї Залізної дивізії УНР.

 

Також на параді Незалежності-2018 почесна варта вперше замість радянської церемоніальної шашки маршируватиме з шаблею, повідомив учасник групи з розробки атрибутики української армії Олексій Руденко.

 

“Оскільки це вже не таємниця, час внести чіткість формулювань. Отже, цього року на військовому параді до Дня відновлення Незалежності України почесна варта триматиме в руках нову церемонійну зброю – шаблю”, – написав Руденко на сторінці Facebook-групи “Нове військо”.

 

 

Він нагадав, що досі у Збройних силах України та інших військових формуваннях на озброєнні офіцерів почесних варт і асистентів прапороносців перебуває "шашка радянська офіцерська" зразка 1940 року.


"Вже третій рік поспіль 24 серпня є тією датою, коли в площині історичної спадковості, ідейних та ідеологічних артефактів та ритуалів з’являється щось нове. Настав час і церемонійної січної зброї”, – наголосив історик.

 

23.08.2018